Het Weblog van KEI
Lees alles vanaf 2008
Weblog

RSS
Bah, mok!
2009/09/29 20:55:04
Mok aan de achterbenen van CupidoWe hebben wel vaker mok gehad, maar dat was altijd snel voorbij (Mokzalf kopen, twee keer per dag smeren, klaar is Kees!). Maar Cupido liep er weken mee rond, het wou maar niet overgaan...
Wat bleek? Er zat mok (of mokeitjes, of moksporen, of hoe het ook heet) op het uiteinde van zijn staart. Het arme dier bleef zichzelf elke dag opnieuw besmetten!
We hebben de staart kortgeknipt (zie foto) en lekker gesopt met Betadineshampoo. Binnen een paar dagen begonnen zijn voeten toen wél echt te genezen en al zijn we er nog niet helemaal, het ergste leed is nu wel geleden.
Mok is bij ons een echt winterkwaaltje. Het is vreemd dat Cupido er nu al last van heeft, terwijl de wei nog zo droog is.
Wintervoorraad
2009/09/29 20:45:32
Obelix is ook gek op hooi!Hooi wordt in  de loop van de winter steeds duurder. Daarom hebben we deze zomer al flink veel ingeslagen, en afgelopen weekend is de laatste partij op zolder gelegd.
Niet alleen de paarden houden van hooi: Obelix had snel in de gaten dat je er een lekker nest van kunt maken en Willem vindt niets leuker dan over elk baaltje apart een plasje doen. Niet zo fris voor de paarden, natuurlijk en daarom is de hele wintervoorraad met zeil afgedekt.
We hebben nu geen plek om ook nog voor de hele winter stro op te slaan, dus dat gaan we in kleine porties bijbestellen, in de hoop dat dat niet zo snel in prijs stijgt.
Wortels en jam en zo...
2009/09/29 20:29:56

Wat was nou het resultaat van al dat inmaken van de afgelopen maand?
De wortels werden na 14 dagen allemaal troebel, een dag later kwamen de weckdeksels los en het stonk behoorlijk. Gelukkig zijn we niet zo dol op gekookte wortels!
De pruimenjam verkoopt lekker, elke week een paar potjes. Maar de 'bijzondere dingen',  zoals de vlierbessengelei en de tomatenmarmelade verkopen nog veel beter!
Deze winter gaan we dus lekker oude kookboeken doorspitten, naar speciale recepten!

Superfeestje
2009/09/14 11:20:06
Staart met bloemenDetail van een corsowagenWie hier in de buurt woont die weet dat het fruitcorso en appelpop betekenen: twee dagen feest!
Wie wat verder weg woont kan het hier bekijken:
www.fruitcorso.nl en www.appelpop.nl.
Bij ons was het dit jaar extra gezellig: 10 meisjes van 8 tot 13 jaar koppelden er een slaapfeestje aan. Samen op de fiets naar het corso en Appelpop, tussendoor thuis even bijtanken met frietjes en 's avonds opnieuw naar het feest.
Daarna 'lekker' slapen in de schuur en de volgende dag samen een bruch verzorgen en een heleboel taart bakken.
Er was ook nog tijd om uitgebreid bij te kletsen, even stevig te shoppen, en een paardversierwedstrijdje te houden.
Omdat de bloementuin vol staat met onder meer prachtige asters, dahlia's en margrieten, was het niet zo moeilijk om iets heel moois te maken van het staartje van Blacky.
Wortels wecken
2009/09/14 11:02:28
Onorthodoxe weckmethodeDe moestuin wilden we leeg maken. De ramenas (en de bietjes) hebben we eruit gehaald en samen in een kuil vlak bij huis gestopt. Wij hebben nog nooit ingekuild, dus we zijn benieuwd of dit gaat werken.
Er kwam ook nog een flinke bos worteltjes van het land, en daar zijn we ook mee aan het experimenteren geslagen: we willen leren wecken!
Als dat een beetje lukt, dan is het manier om groenten te bewaren zonder dat ze in een vriezer staan die de hele tijd stroom staat te vreten. Maar natuurlijk hadden we geen zin om veel geld uit te geven aan weckketels, potten en dergelijke om er dan later achter te komen dat wecken niet in ons straatje past.
Lees veder over onze eerste weckervaring...
Lege moestuin
2009/09/14 10:49:03
Rooien van de zonnebloemenDe moestuin is alweer bijna leeg: de boontjes zijn binnen, de mais is geoogst, de zonnebloemen liggen te drogen, de spruitjes zijn mislukt (twee jaar op rij - we doen iets verkeerd!).
De laatste worteltjes en ramenas hebben we er in één keer uitgehaald, omdat we de tuin zo leeg mogelijk wilden hebben. Daarna de bosmaaier erover en vervolgens de frees, en dan begint het experiment: we gaan over de helft van de tuin wintertarwe zaaien, als groenbemester, en de andere helft niet.
Dat doen we omdat we er niet achter kunnen komen wat het beste zou zijn: de aarde gewoon kaal laten liggen zodat het stuk kan vriezen (dat hebben we twee keer geprobeerd, maar we hebben niet gemerkt dat de grond daar echt losser van werd) of een groenbemester erop en die in het voorjaar weghalen en dan opnieuw de grond loswoelen.
We zijn benieuwd!
Mesthoop
2009/09/14 10:41:50
Mesthoop omscheppenNet als vorige jaren willen we alle mest van het afgelopen jaar netjes omscheppen en langs de rechterwand van de mesthoop leggen. Daar kan het dan mooi afrijpen en volgend voorjaar gaan het de tuinen in.
Begin oktober moet het klusje geklaard zijn (ruim voordat de paarden weer op stal gaan en de nieuwe mest eraan komt). Dat wordt nog spannend, want het is dit jaar véél meer dan vorige jaren. Dat is dus niet alleen méér werk, maar ook veel zwaarder werk omdat de mest hoger gestapeld wordt.
Elke dag een stukje, zo is het weer een mooie oefening voor verschillende doelen:
Een oefening in geduld - dit klusje kan niet 'even worden afgemaakt'. En een oefening in doorzettingsvermogen, voor wie niet van poepscheppen houdt - het moet toch elke dag een uurtje gebeuren!
Maar we weten waar we het voor doen: kijk maar hoe het er straks uit zal zien: www.kei.nl/nieuws/0706/weblog.htm; het staat bij 27 september.
Inmaakverhalen
2009/09/14 10:21:04
Het fornuis na een potje inmakenEr zijn enorm veel pruimen, dit jaar. We hebben er gelukkig al best veel verkocht, maar dan nog bleef er elke dag een emmer over. Jam koken dus maar. En omdat ik dat een beetje tussen de bedrijven door doe, gaat dat minstens twee keer per week mis. Mijn fornuis is nooit zo vaak en zo grondig schoongemaakt als de afgelopen weken!
Omdat het toch wel erg leuk is, zo'n potje met een stickertje, zijn we ook andere dingen dan pruimen gaan inmaken: vlierbessen, druiven en tomaten. De recepten staan hieronder.
Vol kippenhok!
2009/09/14 09:56:52
Kuiken nog lekker bij mammaDe vijf schattige kuikens van juli hebben het allemaal gehaald. Het blijft lastig, maar als je heel goed kijkt (valt niet mee, ze rennen heel hard!) hebben er twee een grotere kam dan de andere. Drie hennetjes dus!
Als we iemand vinden die de drie haantjes van dit jaar én de oude haan die hier rondloopt wil meenemen, dan hebben we volgend jaar één haan met zes kipjes, die weer vrij kunnen scharrelen...
De foto die hierbij staat is niet recent hoor! Ik vond hem nu pas op mijn telefoon, maar dit kuiken ziet er liever uit dan de vijf piepende kippenpubers die nu in het hok rondscharrelen!
Bevrijdingsdag?
2009/09/05 10:12:21
Grote Beer is geen haar veranderd...Het leek wel bevrijdingsdag vandaag! Toen ik de varkens wilde gaan voeren zag ik geen paarden in de wei. Paniek! Ze bleken bij het kippenhok te staan en hadden de hele nacht feest gevierd in de boomgaard. Dat heeft ze minstens een krat appeltjes opgeleverd, maar gelukkig geen buikpijn.
Met de hele familie hebben we het spul weer in de wei gezet. Op de terugweg liepen we allemaal door de geitenwei, dus de geiten dachten dat ze óók wel even mee naar buiten mochten... En toen ik die gevangen had bleken de varkensvoerders het hek niet gesloten te hebben, dus Grote Beer liep in de tuin.
Kleine Beer hebben we toen ook maar even losgelaten, in de hoop dat ze weer goed samen kunnen, maar helaas: Grote Beer loopt nog net zo enthousiast achter Kleine Beer aan als eerst, dus we houden ze nog maar even apart...
Wat oogsten we?
2009/08/11 21:44:44
Een kruiwagen vol!Vandaag even lekker niet wieden, maar flink geoogst, een kruiwagen vol!
Ook hebben we de plek waar de aardappels gestaan hebben gefreesd, zodat we daar nu de wintertarwe op kunnen zaaien. Dat schiet lekker op, in één klap een kwart van de tuin weer netjes op orde!
Wie wil weten wat er allemaal in die kruiweagen zit, moet even verder lezen...
Zeven zwaluwen
2009/08/11 21:26:39
De jonge zwaluwen wachten op de terugkeer van pa en maDe zwaluwen die hier in juni een nestje zijn gaan bouwen, hebben het reuze druk. Maar liefst vijf kuikens hebben ze groot te brengen, en die kuikens groeien zo goed dat ze bijna niet meer in het nest passen.
We hebben nog niet één keer vergeten de deur open te laten, en dankzij het plankje dat we onder het nest hebben gespijkerd hebben we ook niet veel last van poep op de deel.
Als ze nou een beetje slim zijn met uitvliegen, en niet stuk voor stuk in een kattenmaag belanden, dan zijn ze volgend jaar weer welkom!
Pot met goud?
2009/08/02 17:07:00
21 juli heeft het even stevig geonweerd. 's Avonds brak de zon weer door. Ik heb er niets meer aan toe te voegen...
Geen commentaar

Geen commentaar...

Er zijn nog meer mooie plaatjes
Capucijners
2009/08/02 16:53:24
Lekker werkje, met z'n allen!De opbrengst... verse capucijners!Als op een zomerdag de groep kinderen echt goed met elkaar overweg kan, dan kan het zomaar gebeuren dat ze gaan helpen.
14 juli bijvoorbeeld hebben we met z'n allen de capucijners geoogst en kwam een spontane 'dopsessie' op gang. 
Gezellig, maar ook heel erg fijn voor mij, dus dames: bedankt! 
Uien
2009/08/02 16:45:53
Heel veel uienBegin juli hebben we de uien uit de grond gehaald (het waren plantuitjes, Stuttgarter Riesen, die we eind maart gepoot hadden).
Die laten we dan op advies van oom Géri eerst een paar weken in de tuin liggen, om af te harden. Dat is best lastig, want zolang ze daar liggen is het moeilijk om te zien hoeveel het precies is en we zijn natuurlijk reuze benieuwd!
Intussen zitten de uien in een bewaarkratje, en we zijn dik tevreden, het zijn er lekker veel en een mooie mengeling van hele grote en kleinere.
Insectenhotel
2009/08/02 16:37:30
InsectenhotelDit insectenhotel was een tip van een mevrouw die langs kwam op de open dag. Het bestaat uit stengels van de maggiplant. Die knippen we allemaal op dezefde lengte, dan binden we ze stevig bij elkaar en tenslotte doen we er een plankje overheen, als afdakje.
Volgens die mevrouw komen er (als je het zaakje op een zonnig plekje neerzet) snel insecten in.
We hebben het hotel midden in de bloementuin gezet, want daar hebben we zo goed gewied dat die insecten wel een extra schuilplaatsje verdiend hebben.
Zwaluwen
2009/08/02 16:29:43
BoerenzwaluwenHet was eigenlijk niet de bedoeling, maar deze zwaluwen hebben deze zomer hun nestje binnen, op de deel. Daar zijn ze 26 juni begonnen met de eerste sprietjes. We hebben ze even geprobeerd weg te jagen, maar  ze wisten echt heel zeker dat ze het beste plekje bij ons gevonden hadden.
Toen hebben we het maar zo gelaten en inmiddels is het resultaat er al: drie hongerige kuikens!
Pa en ma vliegen af en aan en wij moeten er goed aan denken dat we de buitendeur een stukje open laten.
Schone Obelix
2009/06/22 14:50:28
Obelix helemaal schoon!Na al die bezoekjes aan de kikkerpoel begon Obelix zelf naar kikkers te ruiken. En na een tijdje niet alleen Obelix, maar de woonkamer ook! En wijzelf natuurlijk ook, als heb je dat gelukkig van jezelf niet zo gauw in de gaten.
Toen het te erg werd, hebben we Obelix onder de douche gedaan. Hij vond het vreselijk, maar liet het toch braaf gebeuren. Nu gaat hij gemiddeld dus één keer per jaar onder de douche (de vorige keer was april 2008). Dat zal vanaf nu wel wat vaker worden, want we weten nu hoe verschrikkelijk lekker hij ruikt als hij niet stinkt!
Ook waren opeens zijn dreadlocks weg en had hij beduidend minder klitten - dat scheelt weer minstens één borstelbeurt!
Je zou hem bijna niet terugkennen, fris en knuffelzacht is hij nu, en ook nog: zeer geleerd! Obelix kan intussen (als hij zin heeft) een balletje apporteren, tegen je opspringen, zitten, pootjes geven en (soms) ook liggen.
Kersen vangen
2009/06/22 14:40:27

Samen kersen plukkenKersen vangenKlimmen in de kersenboomElke dag zijn er kersen te oogsten en dat betekent dat iedereen die er is aan de slag moet. Het maakt niet oud hoe groot je bent - als je niet in de boom kunt klimmen, dan kun je de kersen opvangen die naar beneden komen!
Het gaat op deze manier beter dan vorig jaar. Toen hebben de spreeuwen het grootste deel van de oogst opgegeten!

Verbrande neus
2009/06/18 13:54:55
Cupido's verbrande neusMet het prachtie zonnetje heeft Cupido zijn neus stevig verbrand. op deze foto is het al bijna over, maar z'n hele neus was bedekt met een dikke korst, die er stukje bij beetje helemaal af kwam. We hebben hem eerst ingesmeerd met after sun en daarna een paar keer met hele goede handcreme. En vanaf nu gaat er bij mooi weer gewoon zonnebrandcreme op, dezelfde factor 25 die we ook op de kinderen smeren.
Cupido vindt dat helemaal niet leuk! Ik heb al een paar keer de hele wei door achter hem aan moeten rennen, maar daar hebben we ook weer iets op gevonden: ik smeer nu zijn neus in en doe zijn vliegenkap op terwijl hij van zijn ontbijtje geniet.
333 Totaal items 1  ...  13  14  15  16  17 
Zus en zo
Mens en dier
Bloem en plant
Mei, 2009
Juni, 2009
Augustus, 2009
September, 2009
Oktober, 2009
November, 2009
December, 2009
Januari, 2010
Februari, 2010
Maart, 2010
April, 2010
Mei, 2010
Juni, 2010
Juli, 2010
Augustus, 2010
September, 2010
Oktober, 2010
November, 2010
December, 2010
Januari, 2011
Februari, 2011
Maart, 2011
Mei, 2011
Juni, 2011
Augustus, 2011
September, 2011
Oktober, 2011
November, 2011
December, 2011
Januari, 2012
Februari, 2012
Maart, 2012
April, 2012
Juni, 2012
Augustus, 2012
September, 2012
November, 2012
Januari, 2013
Februari, 2013
Maart, 2013
Mei, 2013
Juli, 2013
September, 2013
Oktober, 2013
November, 2013
December, 2013
Januari, 2014
Februari, 2014
Juni, 2014
Juli, 2014