Het Weblog van KEI
Lees alles vanaf 2008
Weblog

RSS
Eitjes
2010/04/14 11:29:14
Mooie eitjes hoor!Natúúrlijk hebben we weer eitjes geverfd voor de Pasen. Zijn ze niet prachtig geworden? Deze keer was de truc om iedereen echt bij de hand te nemen en strepen te laten schilderen die elkaar niet mochten raken. Daardoor voorkom je het doorlopen van de kleuren en de kliederboel die daarbij hoort.
Na het drogen van de verf hebben we met stiften en glitterlijm verder versierd, en we waren allemaal tevreden met het resultaat.
Het verstoppen van de eitjes ging ook goed; een beetje te goed, zelfs, want naar schatting 15 eieren zijn nog steeds verstopt!
Jolige bui
2010/04/14 11:23:44
Willem op de trampolineHet kostte even wat overredingskracht, maar uiteindelijk lukte het om Willem op de trampoline te krijgen. Obelix kijkt wel beter uit!
De trampoline is voor meer dieren nuttig: de geiten liggen er graag onder als de zon schijnt, de poezen liggen er graag op als de zon schijnt en de kinderen springen elke dag - al zijn ze eergisteren zo hard met hun koppen tegen elkaar geknald dat de lol er even vanaf was.
Maar Adele maakt het creatiefste gebruik: zij kan haar rug heerlijk schuren door onder de trampoline heel en weer te lopen!
Elk vogeltje...
2010/03/26 21:05:04
Schoffelen maar!... schoffelt zoals het gebekt is!
En je ziet hier de verschillen ook wel: de éne schoffelt met veel geweld, snel en hard. De ander doet een half uurtje per vierkante meter, maar dan is er ook wel een superstukje opgeleverd. Nummer drie graaft al schoffelend gewoon een flinke kuil, maar is zelf wel glunderblij met haar werk.
Geweldig toch? We hebben alle soorten werk nodig, en zo samen hebben we in één ochtend de hele moestuin onder handen gehad!
en het allerbelangrijkste: we zien allemaal alweer uit naar de volgende dinsdag, want dan doen we weer een rondje: en dat is waar het om gaat: regelmatig stevig schoffelen, dan kunnen we dit jaar de oorlog tegen het onkruid wel winnen!
En wat staat er dan in die tuin? Lees verder...
Takken knippen
2010/03/26 20:41:55
Een grote berg gekniptDe fruitbomen zijn gesnoeid, en uiteindelijk willen we dat snoeihout als houtsnippers op de paden in de moestuin gebruiken: prima bodemverbeteraar en het is voor de minder goedzienden onder ons heel fijn, zo'n paadje van witte snippertjes - tot je er drie keer overheen gewalst bent, natuurlijk!
Die snippertjes maakt onze hakselaar, maar dat is een klein modelletje waar alleen rechte takjes in passen: dus dat is nu onze klus: alle takjes zo knippen dat we alleen korte rechte overhouden, die door de hakselaar passen! Lekker werk, zo in het zonnetje, en iedereen kan het!
Leren leren
2010/03/26 20:35:25
Leren light... in de hangmatWie leerplichtig is, moet naar school. En als je dat echt niet kunt, dan kun je daar ontheffing voor krijgen - maar dan moet je wel iets anders nuttigs met je dag doen: stallen mesten, of takken zagen of zo...
En dat gaat enorm vervelen, als je eigenlijk reteslim bent, dus onze jonge dagbesteder (we noemen hem X), kreeg weer trek in het schoolwerk - en dat heeft hij een maandlang heel goed gedaan, totdat hij een plek kreeg waar hij weer echt school kan gaan.
Wij zijn op zoek naar nieuwe X-en, want de combinatie van kleinschaligheid, fysieke arbeid, gestructureerd schoolwerk en persoonlijke aandacht kunnen we hier uitstekend bieden, is gebleken!
Goodbye Egypt!
2010/03/22 23:23:57
Mezze en meer..De Egyptemaand is intussen afgesloten met een feestmaal en een tentoonstelling. Het was leuk om eens een hele maand een thema te hebben om de activiteiten aan op te hangen, dus dat gaan we vaker doen: in juni komt de ridders en prinsessen maand (Middeleeuws getint) en voor het zomderdagkamp (5 tot 9 juli) hebben we de indianen als thema. Niet alleen van de pijl en boog en de cowboys, maar ook van de kunst en van leven-met-de-natuur.
Beide thema's zullen afsluiten met een klein feestje, dus houdt de agenda maar in de gaten: er komen leuke dingen aan!
Houd de dief!
2010/03/22 23:12:50
Gat in de zak met biks... hoe zou dat nu komen?Als wij uit het huis naar buiten lopen, dan gaan we altijd over de deel. De deur van de deel staat altijd open, dus zodra we de huisdeur open maken kunnen we naar buiten kijken. Toch is het raar als er opeens iemand ook naar binnenkijkt, zoals vorige week gebeurde: Viola was uit haar stal ontsnapt (niet goed afgesloten) en stond voor de deel te kijken waar ik bleef en of ik niet gauw wat biks kon komen brengen.
Natuurlijk meteen dat schurkje gevangen en gevoerd, maar de volgende dag bleek dat haar uitstapje helemaal niet zo onschuldig was: ze heeft de halve tuin (en kruidentuin) doorkruist, gemest op het 'gazon', en ze heeft zich zelf ook aan een royale portie biks geholpen....
Nu staat ze natuurlijk op water en brood, maar ja, dat is voor een paard dagelijks feest, dus veel indruk zal het wel niet maken...
Goed nieuws?
2010/03/22 22:57:36
Lekker de wei in!Cupido, op deze foto lekker op weg naar de wei, bezorgt ons soms best wel zorgen. 's Winters (nu voor de tweede keer) slaat de bronchitis toe, hoesten, piepen, nat hooi, clenbuterol, fenegriek, luchtige stal, veel buiten staan en veel bewegen... het helpt allemaal een beetje, maar vanaf oud en nieuw tot eind april is het toch een zielig paardje. Dat verslechterde vorige week: hij stond veel moeizamer te ademen dan voorheen!
Gelukkig was de dierenarts minder somber dan wij: zijn longblaasjes zitten wel vol slijm, maar ze zijn nog niet kapot en met een stevig paardenmiddel en absolute rust zou het allemaal nog wel goed kunnen komen.
Dus nu wandelen wij met Cupido in plaats van Cupido met ons, en (we zijn nu twee dagen verder) het ziet er goed uit!
16 maart - buiten eten
2010/03/22 22:47:52

Buiten eten, brrr!Het liefste zijn wij de hele dag buiten. Dus we hebben al best een paar keer in het zonnetje koffie gedronken en 16 maart was het eindelijk zo ver: buiten lunchen! De picknicktafel naar het allerzonnigste plekje gesleurd, tafeltje-dek-je en toen.... kwam er een nare grijze wolk en zaten we bibberend buiten te eten!
Maar geeft niks: de sneeuwklokjes, en inmiddels ook narcissen en forsythia geven me gelijk, en ook de eendjes en de kipjes hebben het begrepen: het is echt al voorjaar en dan hoor je lekker buiten te zijn!
Die kipjes zijn trouwens goed bezig: afgelopen week 20 eitjes, en dat is echt genoeg, ik hoef er niets meer bij te kopen!
 

Schriftjes
2010/03/22 22:23:58
Schriftje schrijven...Bijna al onze  dagbesteders hebben een schriftje (en vaak ook nog een agenda). Op die manier kunnen we de voortgang bijhouden, maar vaak dient het alleen maar om het thuisfront te laten weten hoe de dag geweest is.
Vanaf half drie kun je ons dus vaak schrijvend en peinzend aantreffen: wat is er nog voor leuks te melden?
Voor Janne hebben we ook een schriftje, alleen in haar geval laten we de kinderen zelf de 'recensie' schrijven - zo is het meteen een leuke herinnering voor haar, als straks de stage afgelopen is.
Egypte
2010/03/08 15:08:02
Mummie uit EgypteVoor wat betreft de activiteitenprogramma's op woensdag en zaterdag is het deze maand Egypte-maand. We hebben het land een beetje verkend, shoarma gegeten, een Egyptische boot geknutseld, onze naam in hiëroglyfen geschreven en een paar typisch Egyptische spelen gespeeld. 
De komende  twee woensdagen en twee zaterdagen staat er nog van alles op het programma, maar dat houden we lekker nog even geheim...
Buiten ook lekker warm...
2010/03/08 15:01:32
Knappe paadjes in de moestuinWe hebben al best wel een paar mooie dagen gehad, en dan gaan we natuurlijk het liefste ook meteen naar buiten. Daar hebben we begin maart de paadjes in de moestuin gemaakt (40 cm. breed, en dan de borders 120 cm. breed). Dat lijkt heeft veel pad, maar we houden er rekening mee dat niet iedereen op een smaller paadje zijn evenwicht kan houden, en als je op je knieën zit is 60 cm. wel ongeveer de maximale comfortabele reikwijdte...
Met strotouwtjes hebben we de paadjes mooi recht uitgezet, daarna vijf keer eroverheen gestampt en toen bleek helaas dat die paadjes niet duidelijk genoeg waren voor de deelnemers... Maar niet getreurd: gehakseld vers hout is een goed zichtbare bodembedekker en daar hebben we méér dan genoeg van, dus elk paadje krijgt een mooi toplaagje, dan volgend jaar als bodemverbeteraar de grond in wordt gewerkt.
Lekker warm!
2010/03/08 14:54:39
GezelligHet wordt steeds gezelliger in de kas - lekker warm ('s nachts ongeveer vijf graden, overdag soms al wel dertig!) en ook al lekker vol, want 28 februari heb ik de voorraad voor maart al gezaaid en inmiddels zijn we al aan het verspenen ook!
We gaan proberen om ongeveer de helft van het zaaigoed als plantje te verkopen (5 tot 10 exemplaren van elk soort zou al heel mooi zijn) en de rest zetten we straks lekker in de eigen tuin.
Een overzichtje van wat er nu in de kas staat:
Snipperdag
2010/03/08 14:41:20
Bijna klaar...In de voorjaarsvakantie hadden we een drukke Snipperdag: vijf kinderen kwamen een dagje vakantievieren!
Het weer werkte niet erg mee, maar we hebben heerlijk in het hooi gespeeld, zelf pizza gebakken en natuurlijk spelletjes gedaan.
We hadden ook nog een 'creatief moment': vier witte kastdeuren hebben ze in tweetallen geverfd: Lente, Zomer, Herfst en Winter. Het is nog een 'werk in uitvoering' en zal in de komende weken nog verder afgemaakt worden, maar wie het alvast wil komen bewonderen is welkom!
Konijntjes aaien
2010/03/08 14:35:19
Gezellig op schoot's Winters is het voor onze konijntjes een beetje saai, omdat we ze dan niet vaak in het gras zetten. Maar deze winter valt het erg mee!
Een paar kinderen van de woensdag en de zaterdag willen ze heel graag even aaien, en ook op dinsdag en donderdag hebben we liefhebbers genoeg.
Onze eigen kinderen hebben nu ook de smaak te pakken, dus af en toe worden ze zelfs mee naar binnen genomen, de slaapkamers in.
Van de weeromstuit worden de konijntjes ook steeds tammer. Ze laten zich veel gemakkelijker oppakken en blijven rustig zitten.
Op de foto zie je Lila, ons eerste konijn. Toen we Lila net kregen beet ze als je haar wilde pakken. En dan bedoelen we echt bijten, met echte tandafdrukken en echt bloed en zo. En kijk haar nu eens...
Kuikenkunst
2010/02/19 16:21:18
Eigenwijs kuikenNog een eigenwijs kuikenOnze kippen leggen al best weer af en toe, dus was het tijd om een activiteitenprogramma over kip, ei en kuiken te houden.
Eierloop, kippen vangen en daarna zelf mooie pluizige kuikentjes maken. Dat duurde wel veel langer dan gedacht, dus hebben we het bij kuikenskoppies gelaten, die lekker eigenwijs om zich heen kijken. Zaterdag hetzelfde programma met bij de lunch natuurlijk?
Een broodje EI!
Pindaslingers
2010/02/19 16:13:38
Pindaslingers makenHet was weer koud, de afgelopen dagen, en dan is het fijn als we wat werkjes hebben die we in de warme schuur kunnen doen. Gelukkige hebben we weer wat gevonden: pindaslingers maken!
Sommigen maken gaatjes in de pinda's, anderen rijgen ze aan een lang touw en als er 250 gram aan een touw zit (dan is het ruim een meter) dan worden ze netjes waterdicht verpakt voor in het winkeltje.
Omdat ik ontdekt heb dat doppinda's voor mensen veel goedkoper zijn dan doppinda's in een netje voor de vogels (omgerekend per kilo: voor de mens €2,-- en voor de vogeltjes €6,25) kunnen we die slingers aanbieden voor de zeer concurrerende prijs van €1,50. De productie is al begonnen, wie koopt de eerste slinger?
Ruim een meter - pindaslinger
Ali B.
2010/02/12 15:33:28
Ali B met het hondenvoerIn het stalraampje boven het fornuis in de schuur woont Ali Baba (u weet wel, de  roverhoofdman). Ali B. is niet zo heel snugger. Hij is verzot op hondenkoekjes, maar die koekjes zijn groter dan het spleetje in de muur waar hij achter woont. Ali maakt dan verschrikkelijk veel kabaal en blijft proberen het koekje mee naar zijn holletje te nemen... en zo kunnen we hem regelmatig betrappen!
's Nachts wandelt Ali B. achter het fornuis langs en als we niet goed genoeg opgeruimd hebben dan heeft hij een feestmaal (soms laat ik ook wel expres iets voor hem liggen - niemand zeggen!).
Op deze foto is denk ik duidelijk genoeg te zien waarom er nog geen muizenval op het aanrecht staat. Een muis die je regelmatig in de ogen kijkt verandert al snel van een stuk ongedierte in een klein vriendje - maar als hij een gezin gaat vormen, dan is het over met de pret: dan magen Bison en Sticky een nachtje op de schuur passen!
Lekker weer bezig!
2010/02/12 15:22:46
Lekker fris kasjeBij mijn ouders stond op zolder nog een oude Aladdin - zo'n petroleumkacheltje waar je zo gezellig een theepotje op kon zetten. Die staat nu in de kas, en daardoor is het er nu constant boven de 10 graden - warm genoeg voor de meeste plantjes!
We zijn dus aan het zaaien geslagen (rode kool, bloemkool, prei en zo) en alle plantjes die in de bijkeuken overwinterd hebben staan nu weer in de kas, waar ze veel meer licht krijgen en hopelijk goed aanslaan. Ik heb er bijvoorbeeld rozen tussenzitten uit een boeket dat Frank in oktober kreeg. Die heb ik in de aarde gestoken en een enkeling begint nu uit te lopen... als het lukt is dit een goedkope manier om de rozentuin te vullen. Ook die arme cactussen staan er nu weer warmpjes bij. De bijkeuken is ze slecht bevallen, meer dan de helft is er doodgegaan. Het voordeel is dan wel weer dat de cactussen die nu nog leven echt ijzersterk zijn! 
Heerlijk, een hooiberg!
2010/02/12 15:14:44
Heerlijk rommelen in het stroOnze hooizolder is levensgevaarlijk (geen hek eromheen) en daar mag dus niemand komen. Dat is voor de paarden ook wel fijn, want dan loopt er niemand met vieze voeten over hun eten.
Maar er is niets wat kinderen zo leuk vinden als spelen in de hooiberg, dus hebben we een compromis: in de stal waar het stro ligt dat we dit voorjaar nog gaan gebruiken, mag gespeeld worden. Dat gebeurt dan ook bijna elke dag. Het is alleen jammer voor de jeugd dat we deze stal rond Pasen al leeg gaan maken, omdat Viola in deze stal haar veulen gaat krijgen - en dan moet het natuurlijk wel helemaal tiptop in orde zijn!
333 Totaal items 1  ...  11  12  13  14  15  ...  17 
Zus en zo
Mens en dier
Bloem en plant
Mei, 2009
Juni, 2009
Augustus, 2009
September, 2009
Oktober, 2009
November, 2009
December, 2009
Januari, 2010
Februari, 2010
Maart, 2010
April, 2010
Mei, 2010
Juni, 2010
Juli, 2010
Augustus, 2010
September, 2010
Oktober, 2010
November, 2010
December, 2010
Januari, 2011
Februari, 2011
Maart, 2011
Mei, 2011
Juni, 2011
Augustus, 2011
September, 2011
Oktober, 2011
November, 2011
December, 2011
Januari, 2012
Februari, 2012
Maart, 2012
April, 2012
Juni, 2012
Augustus, 2012
September, 2012
November, 2012
Januari, 2013
Februari, 2013
Maart, 2013
Mei, 2013
Juli, 2013
September, 2013
Oktober, 2013
November, 2013
December, 2013
Januari, 2014
Februari, 2014
Juni, 2014
Juli, 2014