Het Weblog van KEI
Lees alles vanaf 2008
Weblog

RSS
Hard werken!
2011/06/29 11:43:51
Energie genoeg!Voor alle stagiaires die bij ons komen geldt hetzelfde: we werken met z'n allen in een groep, en we hebben geen 'begeleiders' of 'toezichthouders'. Voor sommigen is het doel van de stage ook niet anders dan dat ze hier meewerken en hun steentje bijdragen. Dat zijn dan de maatschappelijke stages.
Maar anderen zijn hier omdat ze een opleiding volgen voor sociaal agogisch werk, maatschappelijke dienstverlening of sociaal pedagogisch hulpverlener. Voor hen is alleen maar meewerken natuurlijk niet genoeg. Wat leren zij dan?
Ten eerste leren ze van het contact met onze deelnemers. Hoe ga je met gemengde groepen om? Hoe zorg je dat de ene deelnemer zoveel mogelijk zélf gaat doen, terwijl je de andere deelnemer voldoende ondersteuning biedt? En hoe doe je dat in de praktijk, zonder dat de deelnemers het gevoel dat ze allemaal even nuttig werk doen kwijtraken?
Ten tweede zorgen we natuurlijk zoveel mogelijk dat de vaardigheden die de opleiding belangrijk vindt, ook geoefend worden. Een stagiaire kan bijvoorbeeld met een deelnemer samen aan de slag (1-op-1 begeleiding oefenen), of eens iemand (of een hele groep) extra observeren, of een knelpunt oplossen, of een activiteitenprogramma organiseren.
Een goede stage levert een win/win/win situatie op:
De stagiair een goede en gezellige leerervaring, wij hun hulp en hun kennis, en de deelnemers extra aandacht en extra collega's. Mooi, toch?
Spelletjesmiddag
2011/06/29 11:29:44
Zelf ons eigen spel spelenWe houden wel vaker een spelletjesmiddag, en dat is altijd wel gezellig, maar deze keer was het extra leuk: eerst hebben we ons eigen spel gemaakt, en daarna zijn we het met z'n allen gaan spelen.
Hoe ging dat dan?
Het spel was een soort ganzenbord - gewoon gooien en wie het eerst in het midden is krijgt de hele pot (in ons geval snoepjes, die ook in het midden lagen).
Maar... Van tevoren mocht ieder drie veldjes van het spel uitkiezen, en daar opdrachten bij verzinnen (in de put, terug naar start, hinkel om de tafel, doe als een kip...). Als iemand op zo'n veldje terecht kwam, moest hij/zij de opdracht doen én de 'eigenaar' van dat veldje kreeg een snoepje uit de pot.
Hierdoor bleef het, ook voor wie niet aan de beurt was, spannend en zo konden we met alle kinderen ruim een uur plezier maken.
Kersen pitten
2011/06/29 11:23:30
Kersen pittenRuim vijftien emmers kersen kwamen er uit één kersenboom. Die moesten allemaal ontpit, en daar hebben we een heleboel hulp bij gehad: oma kwam een paar daagjes langs, Ria en Nellie zelfs een hele week, en natuurlijk hebben we zelf met z'n allen ook heel wat bakjes volgemaakt.
Er komen nog meer kersen aan, en de pruimenboom is ook al bijna zover, dus de komende maand hebben we nog werk genoeg voor dagen dat het te heet is, of te nat om in de tuin te werken.
Afscheidsfeestjes
2011/06/29 11:17:56
Afscheid, dus taart en koekjes!De vakantie nadert, dus helaas is het weer tijd voor de afscheidsfeestjes. Rosalie geniet na een jaar maatschappelijke stage van een welverdiende vakantie: in augustus begint ze op de Politie Academie.
Lisette heeft negen weken bijna fulltime stage achter haar kiezen, en gaat verder met het tweede jaar van haar studie en een stageplek op een basisschool.
Ook Mien gaat na de vakantie iets anders doen: voor haar was het harde werken bij ons toch wel erg belastend en ze zoekt een plekje waar ze het wat rustiger aan mag doen.
En dan hadden we al afscheid genomen van Judith en Karlijn, die bij ons drie dagen stevig hebben meegewerkt in het kader van een maatschappelijke stage van hun middelbare school.
We wensen al deze dames veel geluk op hun verdere pad... en gelukkig wonen ze allemaal in de buurt en komen ze vast nog wel eens langs.
Nat!
2011/06/16 19:17:35
Natte lunchpartijHet droogste voorjaar in tijden, en het leek de afgelopen weken wel of elk buitje dat deze kant op kwam ons expres voorbij ging. Dus toen wij vanmorgen een klein wolkje zagen, hield dat ons niet tegen. En toen het een beetje begon te spetteren onder weg naar de moestuin, dachten wij nog: "als we nu terug lopen dan is het weer droog voor we binnen zijn". Nou, kortom: we hebben anderhalf uur in de stromende regen staan werken - en dat was leuk!
Het was niet koud - dat scheelde al. We waren met velen (10 mensen in de tuin!) en de sfeer was prima. Soms klaagde iemand over nat, maar ja, we waren allemaal nat en gelukkig was er niemand bij die echt van suiker was...
Om twaalf uur kwamen we allemaal druipend (écht druipend!) weer bij de schuur. Lekker een handdoek over je hoofd. Alle klamme jassen en vesten gingen de droger in, de kachel ging op de winterstand (heet) en er was hete soep. Zo zaten we allemaal, een enkeling in geleende shirtjes, lekker warm te eten. Na het eten was de droger nog niet klaar, dus we hebben nog een spelletje gedaan voordat we met onze warme, droge kleren weer naar buiten konden.
Volgens mij zijn alle hulpboeren nu voorgoed van hun angst voor regen genezen!
Moestuin
2011/06/16 19:07:52
Moestuin in juniHet gaat lekker in de moestuin. Dankzij flink schoffelen en het grasmaaisel is het onkruid best onder controle. Er staat alleen onkruid waar het niet te vermijden is: op de paadjes, en in bordertjes waar kort geleden gezaaid is, omdat we daar niet kunnen schoffelen en we ook de groenten nog niet kunnen zien - dan kun je dus ook niet wieden!
De meeste borders zijn schoon - dat maken we dit jaar voor de allereerste keer mee en we zijn er reuzetrots op. Al deze welvaart heeft wel weer voor nieuwe problemen gezorgd: we hadden 20 andijvies tegelijk rijp. Andijvie kunnen we niet verkopen (als het twee uur in het winkeltje ligt, dan is het slap en ziet het er niet meer uit), en ingemaakt vinden we het niet zo lekker. We dachten even na over een oplossing, maar drie dagen later hadden we 18 doorgeschoten andijvies. Gelukkig lusten de paarden, de geiten, de varkens en de konijnen het graag.
Net van de schrik bekomen gebeurde een week later hetzelfde met 20 paksoi's...
Volgend jaar gaan we alle bladgroenten in groepjes van vijf of minder zaaien. Én we gaan zorgen dat die schietgrage groenten in de schaduwrijkste stukken van de tuin staan, dat helpt ook.
Gelukkig hebben we maar weinig sla en veel pluksla. Die schiet niet, en je kunt gewoon elke dag pakken wat je nodig hebt zonder dat er een slaberg komt. Wil je ook pluksla? We hebben nog een paar mooie volle planten over, mail maar even als we je er een plezier mee kunnen doen.
De aardappels staan er keurig bij, zelf de aardappels die per ongeluk op dezelfde plek staan als twee jaar geleden. Dat mag niet, maar weten onze Binten veel...
De capucijners bloeien en de eerste zonnebloem ook (die hebben we gewoon voor de lol, anders is de tuin zo plat). Er komt een maaltje spinazie en snijbiet aan en elke dag is er radijs en heerlijk veel fruit en sla!
Nog even over de jam...
2011/06/16 18:53:00
Oma ontpit de kersenSoms schaam ik wel voor de prijs van een potje van onze jam. Die is niet misselijk: voor 370 ml vragen we (afhankelijk van de fruitsoort) €1,50 tot €2,50 en voor een minipotje van 40 ml €1,--.
Daarom wil ik het graag uitleggen, dan kunnen jullie zelf zeggen of de prijs een beetje reëel is:
De potjes kosten (met deksel) ongeveer €0,60 per stuk, de kleintjes €0,45.
Van twee kilo fruit maak ik maximaal 6 potjes jam. De prijs van het fruit reken ik niet mee, omdat het uit onze eigen tuin komt, maar als je het vergelijkt met de prijzen bij de supermarkt dan zit er in elk potje jam minimaal een euro aan fruit (bij de kersenjam ruim twee euro).
Per potje jam gebruik ik ongeveer voor €0,30 geleisuiker.
Voor een simpel potje jam moeten we dus al negentig cent investeren, en daar komt de energie en het handwerk nog bij:
  • alle potjes worden uitgewassen met soda
  • daarna worden ze met kokend water omgespoeld
  • al het fruit wordt met de hand geplukt - reken maar op vijf minuten (aardbeien) tot een kwartier (kersen) per potje
  • het fruit wordt schoongemaakt (zo gepiept, alleen bij de kersen duurt het ook een kwartier per potje, want die moeten vooraf ontpit worden, omdat we ze niet stukkoken, maar pureren)
  • de jam moet worden gekookt en in de potjes geschept, deksel erop, omdraaien, af laten koelen - maar dat kost per potje maar heel weinig tijd
  • op elk potje moet een etiketje en een beschermlaagje erover
Als je alles mee zou rekenen, dan maken we gewoon verlies op de jam, maar omdat we de arbeidstijd niet meetellen maken we een klein winstje op een potje van €2,--. Als alles goed gaat, tenminste, want soms mislukt er een partijtje en soms wordt er een potje jam gestolen....

Vandaar dus die schandalig hoge prijzen voor onze jam. We hopen op jullie begrip. En we willen de trouwe jamgebruikers graag tegemoetkomen: wie een potje van ons (met deksel) terugbrengt krijgt vijftig cent korting op zijn of haar volgende potje jam.

Gras!
2011/06/16 18:32:40
Gras maaienRuim twee jaar geleden kreeg ik een boek van Alma Huisken. Het heet "Van het land" en gaat over haar leven als 'boerin' in Groningen. Er staan een heleboel slimme tips in, die ik ook wel gebruik, maar er stond ook in dat ze gemaaid gras gebruikt in haar tuinen: het houdt het onkruid weg, en als het verteert voedt het de grond ook nog eens!
Dat wou ik ook wel proberen, maar onze grasmaaier met opvangbak was nog in gebruik in Tricht, dus het plan moest jaren wachten.
Dit jaar is het dan zover, en ik moet zeggen, het werkt! Overal in de moestuin waar de groenten ongeveer tien centimeter groot zijn wieden we één keer grondig, en dan gaat er vijf centimeter grasmaaisel overheen. Je hoeft er dan wekenlang niet meer naar om te kijken!
Het enige nadeel is tot nu toe dat je bij het wassen van de groenten hier en daar een plukje hooi tegenkomt, en daar liggen we bepaald niet wakker van!
Jam, jam, jam
2011/06/16 18:03:37
Verschillende soorten jamAlle jam van vorig jaar is verkocht, en de reacties waren goed. Gelukkig maar, want dit jaar hebben we nog veel meer fruit! Vorig jaar werden de aardbeiden allemaal door de muizen opgevreten, dit jaar halen we er kilo's af. De frambozen zijn nu echt goed aangeslagen en elke dag hebben we wel een bakje. En de kersen deden het vorig jaar al goed, maar ook die komen nu met emmers tegelijk uit de boom.
Meer jam dus, dit jaar, in de volgende smaken: vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei, rode bessengelei, aardige aardbeienjam, kei-goeie kersenjam, zonnige zomerjam en frisse frambozenjam. De heerlijke herfstgelei en de prima pruimenjam komen wat later in het seizoen... Voor wie de recepten wil, ze staan hieronder...
Goody
2011/06/16 17:36:13
Goody 13 maandenHier staat onze Goody met z'n flink uitgegroeide manenkam. Hij is intussen een jaarling en al geen schattig veulen meer. Dat is te merken ook, want hij begint streken te krijgen en wil graag zélf bepalen wie er in de wei mag komen.
Daarom is de 'hengstenwei' nu een plek waar mensen alleen nog met begeleiding mogen komen (dat was al zo, maar we zijn er nu echt streng in) en gaan we beginnen met het echte veulentrainwerk. Wat moet Goody de komende maanden leren?
Om te beginnen aan het halster te wachten als we de poep uit de wei halen. Dat maakt het al veel veiliger. En dan gaan we verder: aan het halster meelopen naar de poetsplaats, lekker gepoetst worden, netjes voetjes geven en rondjes lopen aan de longe. 't Is allemaal niet nieuw voor hem, maar een hele zomer lang elke dag zo aan het werk zal hem goed doen!
Bosmaaier
2011/06/16 17:18:36
Met de bosmaaier de bak doorHet komt niet zo vaak voor dat we kunnen bosmaaieren. We hebben nodig:
  • een rustige dag, zodat we de bosmaaiers één op één kunnen begeleiden
  • droog weer
  • genoeg hoog gras of onkruid om weg te maaien
Maar twee of drie keer per jaar wordt aan al die voorwaarden voldaan en dan begint het weer: alles klaarleggen, de startprocedure doornemen, de veiligheidsmiddelen (bril, oortjes) aantrekken en en dan gaan we los!
Zelfgevangen!
2011/06/16 17:12:08
Kikkers, salemanders en nog meerHet water in onze poel staat zo laag, en het land is zo groog, dat we een beetje bang waren dat onze kikkers helemaal geen contact meer hadden met vriendjes en vriendinnetjes van buiten.
Daarom zijn we op een zaterdag wat vriendjes voor ze gaan halen, uit een plas verderop. De 'oogst' was verrassend divers: kikkervisjes, salemandertjes, watervlooien, kleine visjes met hele dikke koppen en een flinke vis met een spitse snuit.
Dat zwemt nu allemaal in onze poel, maar we gaan ze natuurlijk niet elke week opvissen om te kijken hoe het met ze gaat, dus hebben we er eerst een paar mooie foto's van genomen...
12 Totaal items
Zus en zo
Mens en dier
Bloem en plant
Mei, 2009
Juni, 2009
Augustus, 2009
September, 2009
Oktober, 2009
November, 2009
December, 2009
Januari, 2010
Februari, 2010
Maart, 2010
April, 2010
Mei, 2010
Juni, 2010
Juli, 2010
Augustus, 2010
September, 2010
Oktober, 2010
November, 2010
December, 2010
Januari, 2011
Februari, 2011
Maart, 2011
Mei, 2011
Juni, 2011
Augustus, 2011
September, 2011
Oktober, 2011
November, 2011
December, 2011
Januari, 2012
Februari, 2012
Maart, 2012
April, 2012
Juni, 2012
Augustus, 2012
September, 2012
November, 2012
Januari, 2013
Februari, 2013
Maart, 2013
Mei, 2013
Juli, 2013
September, 2013
Oktober, 2013
November, 2013
December, 2013
Januari, 2014
Februari, 2014
Juni, 2014
Juli, 2014