Het Weblog van KEI
Lees alles vanaf 2008
Weblog

RSS
Hazelnootpasta
2009/11/30 14:32:47
Nootjes krakenBehalve walnoten hadden we dit jaar ook een behoorlijke oogst hazelnoten. Ook die verkopen we in het winkeltje, maar net als bij de pruimenjam vroegen we ons af of er niet meer mee te doen is.
Omdat we vorige week zomaar een keukenmachine met hakbakje cadeau kregen (dank!) hebben we ons vandaag gewaagd aan de eerste versie van de hazelnootpasta. Een heel verantwoorde versie, geheel zonder suiker of dierlijke vetten, en daarom naar onze smaak wat 'puur', maar de liefhebber van 'minder zoet' zal hem vast heel bijzonder vinden.
Wie het recept wil weten moet maar even verder lezen...
Hoera, een hond!
2009/11/30 13:07:40
Vieze truiIk heb er niet zo vaak last van, maar soms heb ik er zin in om leuke kleren aan te doen. Bijvoorbeeld een mooi roze vest, dat heerlijk warm is maar iets te besmettelijk om vaak te dragen.
Ik kies er dan een 'schoon' dagje voor: ik hoef niet te mesten, maar we gaan in de schuur rustig pepernoten bakken.
Tot en met het pepernoten bakken (toch wel een uur of vier) was het dan ook gelukt om het vest schoon te houden. Maar toen bedachten we dat we even met de honden uit zouden gaan. Obelix kan niet zo goed op zijn beurt wachten en gaat dan enthousiast tegen je opspringen. En toen wist ik weer waarom ik liever een donkergrijs vest draag....
November is regenmaand
2009/11/30 12:12:57
Treurig in debak...Zo'n weblog heeft als voordeel dat je na een paar jaar goed kunt zien wat 'normaal' is. En dat het november veel regent en stormt, dan is dus beslist normaal.
We proberen de paarden toch zoveel mogelijk buiten te zetten, maar omdat ze nu niet in de wei kunnen (de grond is veel te modderig) moeten ze het hebben van een paar uurtjes in de bak.
Op zaterdag komen ze er helemaal bekaaid vanaf. Dan wordt de bak tot een uur of twaalf gebruikt om in te rijden, en blijven de paardjes tot de middag op stal (hoewel.... ze zijn 's morgens wel allemaal aan de beurt geweest voor een lesje).
Afgelopen zaterdag was het nog treuriger dan dat: niet alleen mochten ze pas laat naar buiten, toen ze net buiten stonden begon het ook nog eens (opnieuw) te regenen. Kijk de stumperds daar nou toch staan - zielig he?
Lasko springt ook!
2009/11/25 09:26:44

In de mail zat gisteren weer een verslagje over Lasko's leventje op Stal de Brink:
----------
Hoi hoi,

Even nog een laatste roddel over Lasco. Afgelopen week heeft hij zijn eerste springlesje gehad en, zoals verwacht, deed hij het super. Wat doet hij niet super??
Maar het leukste was, dat hij de dag daarna zijn eerste bosritje met een kindergroep met vlag en wimpel heeft dorstaan. Hij werd alleen een beetje nerveus toen een van de meelopende merries (syn. voor kenau) hem op de hielen liep. Toen zij naar de achterste linie verdween, verdween ook zijn nervositeit. Probleem opgelost.
 
Leuk, toch?!
 
Groetjes, Thea.
Blacky
2009/11/25 09:25:09
BlackyMet Blacky gaat het zo goed, dat ze hier een beetje extra aandacht verdiend heeft. Ze wordt steeds braver! 's Morgens mag ze uit de geitenwei, en als de paarden dan ook naar buiten gaan dan kun je haar zo bij een maanplukje meenemen naar de bak of de wei.
's Avonds loopt ze mee naar de stallen, krijgt daar haar biks en pikt nog een beetje hooi uit de hooiberg, en dan laat ze zich braaf weer naar de geitenwei brengen.
Ook het rijden gaat nu veel beter: zelfs een galopje lukt nu meestal wel, en ze loopt nu wat beter door de bak - vroeger wilde ze het liefst de hele tijd met haar neus tegen een mens aan staan.
Fotograaf
2009/11/25 09:19:14
Foto's van het werkDinsdag liep er een professionele fotograaf mee over het erf. Die moest foto's maken voor een artikeltje over de Hoek dat in de volgende Woonstijl gaat verschijnen. Gelukkig waren opa en oma net een paar dagen geweest, dus alles zag er netjes uit en er konden mooie plaatjes geschoten worden.
Wij zijn hier ook wel aan die camera's gewend hoor. Voor dit weblog moeten toch ook plaatjes geschoten worden? En straks wordt het nog drukker, want er wordt nu gewerkt aan het eerste nummer van de KEIkrant: een wekelijkse webkrant van en voor de deelnemers.
Dus ben je model of wil je het worden? KOm maar werken bij KEI, wie weet wordt je ontdekt!
Goedemorgen, roomservice?
2009/11/19 17:33:29
Om negen uur wordt er elke morgen gevoerd en de kippen zijn er als de kippen bij (de eenden ook, maar dat zijn ook een soort kippen - in elk geval zien ze zelf geen verschil). De laatste tijd komen ze zelfs met z'n allen de poetsplaats op, en dat heeft nu al twee jonge kippen (een hen en een haan) het leven gekost.
Op deze foto zie je hoe de verstandigere soorten het doen: ze zitten op het hek op ons te wachten, en willen het liefst hun eerste hapje uit de voerschep.
Wachten op het hek
Kassa!
2009/11/19 17:21:17
KassaHet gaat best goed in het winkeltje, maar af en toe (elke paar weken) komt er weer een lolbroek die de kassa kraakt. De buit is dan één Euro, maar de kassa is kapot en de sigarenkistjes waar we ze van maken zijn bijna op, dus dat begint nu stevig te vervelen.
Cameratoezicht of verfbommen, 6000V schrikdraad, stil of juist zeer luidruchtig alarm - alle varianten hebben we bij de koffie bedacht, maar we proberen het nog één keer met de methode 'gezond verstand': er staat nu op de kassa dat hij geleegd wordt en dat kraken zinloos is. Jullie horen nog wel hoe lang deze kassa meeging!
Nieuw van Lasko
2009/11/19 17:20:55
Hallo Lasco-fans,
 
Vandaag kreeg Lasco zijn derde Bosritje. Dit keer was het rondje twee keer zo groot als de eerste keer en hebben we hem toch een uurtje tussen de bomen door weten te sturen en het leuke was: hij vindt het geweldig. Wat heeft hij genoten van het kunnen strekken van zijn beentjes en  het kwam niet meer in hem op om te protesteren, om te draaien of achteruit te gaan. Oortjes erop en moedig vooorwaarts!
Komt hij iets onbekends tegen dan gaat hij stilstaan (of kruipt achter zijn maatje) om de zaak rustig te bekijken en daar krijgt hij ook uitgebreid de tijd voor. Heeft hij eenmaal het vreemde object ( omgevallen boom, grote vuilnisbak, eng smal bruggetje) in zijn woordenboek opgeslagen dan is het voortaan ok en zeurt hij er verder niet meer over.
 
Ja, het wordt wel wat met onze grote held!
 
En dan heb ik nog steeds het beeld op mijn netvlies van een doodsbange Lasco, die geen raad wist met een grote parasol, die vlak naast de bak in Wadenoyen stond opgesteld. Hij was er eigenlijk met goed fatsoen niet langs te krijgen. En dan nu, na die eerste buitenrit, gaat hij onverschrokken langs allerlei enge objecten en is het een totaal ander paard!  Nu geniet hij er echt van. Er gaat een wereld voor hem open.!!
Maar het zal nog een tijd duren voordat hij in z"n eentje door het Bos kan, want hij heeft de steun van een maatje nog  hard nodig. Tenslotte leest hij nog een hoop af aan het gedrag van het andere paard en het enige wat hem nog echt bezighoudt is de vraag of we hem wel veilig thuis brengen, maar dat vertrouwen begint al te groeien.
 
Lasco: je hoeft niet bang te zijn, want we zullen goed voor je zorgen en je altijd weer bij je vriendjes terug brengen.
Het moge duidelijk zijn, dat we erg blij zijn met ons nieuwe vriendje.
Dank jullie wel, dat hij bij ons mocht komen wonen!
 
Groetjes, Thea.
Gedoogzones
2009/11/19 17:18:16
GedoogzonesHet zal me deze winter nog wel vaker gebeuren: ik kijk uit het keukenraam en zie dan Beesten in de tuin. Cupido en Blacky waren het vandaag.
We hebben vanaf oktober geen gras meer gemaaid, en we zijn er erg zuinig op. Als we nou af en toe één of twee dieren een halfuurtje laten lopen (in de Boomgaard, bij de kikkerpoel of in de tuin) dan kunnen we ze tot een flink eind in de winter af en toe tracteren op lekker gras.
Misschien gaan we ook nog wel een keertje extra naar het parkje: even picknicken voor en met de paarden!
Sint is gesignaleerd!
2009/11/19 16:44:55
AftelkalenderSinterklaas is weer in het land, en dan staan alle activiteitenprogramma's natuurlijk weer in het teken van 5 december! Als start hebben we een aftelkalender gemaakt, zodat we goed weten hoeveel nachtjes het nog duurt tot het grote feest....
Zo'n kalender is een leuk programma, omdat het veel verschillende vaardigheden vraagt: eerst wordt er gezaagd en geschuurd, dan lekker schilderen en tenslotte worden er spijkertjes in gehamerd, voor elk nachtje één! Wij hadden ook nog een aantal snoepjes ingepakt in Sinterklaaspapier, die er ook aan vastgespijkerd mochten worden.
De kalender is pas echt af als er ook een hangertje is, dat elke dag een spijkertje op kan schuiven. Dus nóg meer (figuur) zagen, schuren en schilderen, in ons geval, al kun je natuurlijk bij tijdgebrek ook een wasknijper gebruiken of iets dergelijks.

Tafeltje dek je
2009/11/19 16:31:13
Geitentafel de luxeOnze geiten eten graag van de klimtafel, waar ze ook vaak liggen te gluren naar de weg. Met de komst van Karin werd dat een stukje lastiger, want de bovenste verdieping werd niet gebruikt en de onderste was voor drie geitjes veel te klein.
Inmiddels is er een tussenverdieping bijgemaakt (waar bruine Truus staat op de foto hiernaast) en tegelijkertijd zijn de trappetjes (zie je Karin?) allemaal verbeterd, zodat ook de bovenverdieping nu hopelijk in gebruik genomen kan worden. Karin hebben we er al even op zien staan, en ze sprong zonder blikken of blozen naar beneden!
Lasko maakt het goed!
2009/11/06 22:08:47

Dat het met Lasko prima gaat hoorden we weer van Thea (dank je wel, Thea!):

Hallo Lasco-fans,

Lasco heeft deze week veel avonturen beleefd. Dinsdag heeft hij zijn kunstjes aan de longeerlijn laten zien. Ofschoon de bak wat sober verlicht is en hij dus overal enge schaduwen zag, deed hij echt zijn best en liet hij een enthousiaste stap, draf en galop zien aan een loshangende lijn.
Woensdag ging hij voor het eerst in de ruinen-paddock. Ieder half uur zette ik er een ander paard bij en na een paar uur stond hij met de hele groep te kletsen. Buitengewoon sociaal en gek genoeg was de enige, die wat lelijk tegen hem deed een jaloerse merrie, die ervan baalde, dat alle aandacht ineeens naar die nieuweling uitging in plaats van naar haar. Da's balen! En nog steeds, een paar dagen later, jaagt ze hem  weg bij haar geliefden. Hij laat het gelaten gebeuren. Komt wel goed, denkt hij.
Donderdag regende het zo verschrikkelijk, dat ik slechts een paar paarden (welke een waterdichte deken op hebben) buiten durfde te zetten en zo kwam het, dat Lasco (totaal niet onder de indruk van al die regen) slechts 3 vriendjes om zich heen had en met zijn voetjes in een doorweekte paddock zich stond te vervelen. Bang voor water en regen is hij in elk geval niet!
Vandaag kreeg hij de schrik van zijn leven: zijn eerste bosritje. Foei, hij had het niet meer. Mayke had haar handen eraan vol, want welke kant hij ook uitging het was in elk geval niet de goede. Na een kleine 100 meter besloot hij, dat het tijd was om naar huis terug te gaan, Maar helaas.....Mayke dacht daar anders over en voor het eerst kregen we te maken met zijn koppigheid. Stilstaan en vervolgens in volle vaart achteruit. Vooruit zat er niet meer in, hoewel Pepino, die als ruggesteun mee was, er stoicijns bij stond te kijken en duidelijk liet merken, dat hij het gedrag van Lasco maar overdreven vond: waar maak jij je druk om!! Maar creatief als Mayke is... als hij niet vooruit door het Bos wil en wel achteruit dan is de keus niet moeilijk en zo kwam het, dat Pepino en Lasco gezellig naast elkaar stapten: Pep vooruit en Lasco in zijn achteruit. Geen gezicht! Na een half pad was Lasco het zat, bedacht zich, draaide zich om en heeft de rest van de wandeling zich keurig gedragen!! Het was een rondje van dik een half uur, maar Lasco was bekaf! Bij thuiskomst begon hij meteen naar de anderen te hinneken, want hij wilde maar wat graag zijn verhaal kwijt en over zijn avonturen  verslag doen aan de anderen.
Vanmiddag mocht hij een lesje meedraaien in de bak. Dat was geen punt voor hem. Dat was het werk wat hij zo goed kent en waar hij zich  zeker in voelt en hij heeft meteen de harten van de kinderen gestolen door zich super te gedragen en keurig alle opdrachtjes netjes uit te voeren. Geweldig!!
 
Jullie begrijpen het al: we zijn erg blij met hem en met die bosritjes komt het vast wel goed. Hij heeft gewoon wat tijd (en leiding) nodig.
 
Groetjes van Lasco (speciaal voor Haico)
 
Thea.
Zagen
2009/11/06 14:55:08
Zagen op de bokZagen op de workmateAls het echt een hele dag regent, dan gaan we natuurlijk niet op het land werken! Gelukkig is er dan nog genoeg te doen wat wel droog kan: gereedschap schoonmaken of haardhout zagen. Op de zaagbok onder de carport of in de workmate gaat dat best gemakkelijk.
In dit tempo zijn we over een weekje wel klaar met het (snoei) hout dat er nu nog ligt en moeten we nieuw hout zoeken. We hebben al een paar mooie boompjes op het oog....
Lasko's eerste dag
2009/11/03 10:45:57
Hallo lieve mensen,
 
Even een piepklein verslag van Lasko's eerste dag. Getuige alle strootjes in zijn staart en manen heeft hij vannacht lekker geslapen.
Vanochtend waren we om 7.30 u op stal en stond ie rustig om zich heen te kijken, maar toen hij de andere paarden onrustig zag worden, keek hij heel verbaasd om zich heen in afwachting van wat komen zou. Hij had al gauw in de gaten, dat onze komst een positief effect op de anderen had en het werd hem al snel duidelijk waarom.
Hij is stapel op onze kuil en aan zijn eetlust mankeert zeker niets.
Om 9.30 u begon ik met buiten zetten. Ik wilde hem als laatste doen, omdat ik van plan was hem even met Pepino in de bak te laten en ik dan eerst de paddocken achter wilde "vullen". Die verbazing op zijn hoofd toen hij iedereen voorbij zag komen! Hij wist niet waar hij kijken moest bij het langskomen van al die vreemde paarden. Eenmaal in de bak haalde hij opgelucht adem, want ....achterin stond een beeldschone Fjorden-merrie, Hij wist het zeker: het was Viola. Maar dat viel tegen, hoewel hij zich snel bij die teleurstelling neerlegde, want Lasco is en blijft een macho en een merrie is een merrie tenslotte. Dus... niet meer bij haar weg te slaan! Maar wat te doen met die andere twee mooie merries, die zijn aandacht vroegen. En dan nog tussendoor spelen met Pep. Hij had het er razend druk mee en zijn ochtendje "bak"was snel om. Vanmiddag stond hij in z"n eentje in een paddock met een stel merries in de padocken om hem heen. Prima plan!
 
Om 16.00 u vond ik het welletjes en heb ik hem weer op stal gezet: doodmoe!
 
Na een uitgebreide poetsbeurt heb ik hem" welteruste" gezegd en hem verder met rust gelaten, zodat hij lekker kon genieten van zijn grote portie kuil.
 
Morgen opnieuw avontuur.
 
Veel liefs, Thea.
Vertrek Lasko
2009/11/02 18:23:48

Lasko ladenLasko is groot, sterk en geweldig goed in schrikken. 'Bang' worden en dan woest wegspringen, dat soort werk.
Viola is een echte Fjord: wel sterk, maar niet bang uitgevallen en best wel bereid om met je mee te werken.
Viola in de trailer zetten was voor ons een stevige uitdaging. Kostte een kapitaal aan voer, veel zoetje woordjes, een enkele krachtterm en een half emmertje zweet.
Dus toen Lasko naar Amstelveen moest, zijn we er zelf niet aan begonnen maar we hebben er meteen de expert bijgehaald: Mayke Bons. Twintig minuten, geen geslijm en geen krachttermen, gewoon geduld en overredingskracht. Hoe doet ze dat?
Het lijkt heel erg simpel. Vanaf het eerste moment dat ze het hastertouw van me overneemt laat ze het paard weten dat zij de baas is, en dat hij geen plannen hoeft te maken. Ze laat hem een paar keer stoppen en weer wegstappen, zodat hij weet dat hij moet luisteren.
Dan gaat het naar de trailer toe. Hij is bang, dat kun je zien. Van Mayke mag hij linksaf, rechtsaf, halthouden en vooruit, maar niet meer terug. Als hij een poosje rustig staat te kijken, lokt ze hem een ministapje verder. Als hij achteruit springt, begint ze opnieuw. Twintig minuten later staat Lasko in de trailer, natuurlijk is het spannend voor hem, maar het is geen paniek en onderweg gedraagt hij zich keurig.
Wij gaan nu met deze techniek ook oefenen. Eerst op de braafjes Blacky en Cupido, maar als dat vlot gaat komt Viola ook aan de beurt!
En Lasko?
We dachten dat hij in Amstelveen wel in paniek zou raken. Maar hij liet zich keurig naar zijn box brengen en stond na tien minuten het hooi al te proeven. Het ziet er echt naar uit dat hij het daar precies zo leuk krijgt als we hoopten!

Alweer een nieuw dier
2009/11/02 18:06:03
Klein muisje in de snijmachineNa Karin hebben we nu weer een nieuwe aanwinst: dit kleine (huis?) muisje is dapper genoeg om in de snijmachine op zoek te gaan naar een restje kaas.
Er waren zaterdag vier kinderen, die allemaal : Kijk, een MUIS!!! riepen, maar deze ukkepuk liet zich niet wegjagen....
Nu maar hopen dat Bison en Sticky meer succes hebben, want schattige kleine muisjes horen niet in de keuken, maar op een beschuitje.
De poezen hebben trouwens wel meer te doen, hoor. Want in het raamkozijn boven het fornuis zit ook een flinke muis (véél groter dan deze) en het gras in de boomgaard is compleet omgewoeld door kleine gravertjes. Maar jammer voor mij: Sticky en Bison hebben ontdekt hoe comfortabel een mensenbed is, en in plaats van een stevige muizenjacht spelen ze liever met een touwtje... En zeg nou zelf: hondenvoer uit blik is toch veel lekkerder (en makkelijker) dan mouse à la orange?
Wij ook, wij ook!
2009/11/02 17:56:07
Oortjes loeren over het hek
Onze shet en geitjes weten heel goed dat alle lekkere dingen aan ónze kant van het bruine hek bewaard worden. Ze houden ons dan ook goed in de gaten en komen graag op bezoek...
Geiten op het terras.
Hier zie je de dames op het terras. Daar komen ze anders nooit, dus er moet wel even voorzichtig gesnuffeld worden.
Maar dat duurt niet lang, en dan gaan ze op zoek naar het echte eten!

Blacky komt elke avond uit zichzelf even mee, als we de paarden binnen zetten. Dan krijgt zij haar minihandje biks, en daarna zetten we haar in de geitenwei.
18 Totaal items
Zus en zo
Mens en dier
Bloem en plant
Mei, 2009
Juni, 2009
Augustus, 2009
September, 2009
Oktober, 2009
November, 2009
December, 2009
Januari, 2010
Februari, 2010
Maart, 2010
April, 2010
Mei, 2010
Juni, 2010
Juli, 2010
Augustus, 2010
September, 2010
Oktober, 2010
November, 2010
December, 2010
Januari, 2011
Februari, 2011
Maart, 2011
Mei, 2011
Juni, 2011
Augustus, 2011
September, 2011
Oktober, 2011
November, 2011
December, 2011
Januari, 2012
Februari, 2012
Maart, 2012
April, 2012
Juni, 2012
Augustus, 2012
September, 2012
November, 2012
Januari, 2013
Februari, 2013
Maart, 2013
Mei, 2013
Juli, 2013
September, 2013
Oktober, 2013
November, 2013
December, 2013
Januari, 2014
Februari, 2014
Juni, 2014
Juli, 2014