Het Weblog van KEI
Lees alles vanaf 2008
Bloem en plant

RSS

Dit is onze digitale mesthoop. We stoppen er onze tuinervaringen in, en hopen dat het na een jaar of wat een bak vol vruchtbare kennis is.


Hobbyboerderij KEI is een kleinschalige zorgboerderij.

Moestuin
2014/06/03 10:34:00
Peultjes leggenPeultjes leggen De moestuin is dit jaar weer een beetje kleiner dan vorig jaar. Dat is fijn, want dan kunnen we de paadjes goed maaien met de grasmaaier, én het is minder werk.
Er staat van alles in: capucijners, peultjes, bruine bonen, sla, andijvie, spruiten, sperciebonen, verschillende kolen, worteltjes, aardappels, uien... Als er wat geoogst is dan laten we dat op Facebook weten, dus houd ons in de gaten als je van verse en onbespoten groenten houdt!
Snoeien
2014/01/22 13:11:01
Haagje weer strak...Komend weekend is het weer bomenhakdag en dan hakselen wij al het snoeiafval weer netjes weg. Deze week hebben we dus heel hard gewerkt om zoveel mogelijk snoeiafval te máken: een paar wilgen afgezaagd, de knotwilgen geknot. de haag gesnoeid en een paar 'rommelbosjes' tot de grond toe kortgemaakt. De zomer kan beginnen!
Kunstwerkjes
2013/10/13 16:13:14
Liefde uit de grondVorig jaar wou het niet, met de aardappelen. Waarschijnlijk omdat de zomer zo vochtig was was het grootste deel van de oogst al verrot voordat we ze kwamen halen.
Maar dit jaar hebben we revanche genomen! Het begon al vlak na het poten. Een superstagiaire kon ons leren hoe je ze moet aanaarden, en we hebben een paar keer extra gewied. Verder een prachtige droge zomer en een paar keer besproeien en vanaf eind juli oogstten wij de mooiste aardappels.
In september hebben we het hele veld gerooid, er zaten nauwelijk rotte tussen en ze waren groter dan we hier ooit gezien hebben. De meeste zijn prachtig rond, maar dit hartje zat er ook bij, en een hele serie eendjes...
Oogsten maar
2013/09/03 10:09:33
Bergen boontjesTussen alle andere activiteiten door is het ook nog een heel best moestuinjaar aan het worden. De boontjes kwamen echt met kilo's tegelijk, de kolen zijn formaat weeshuis en we hebben prima sla en andijvie gehad.
Ook de uien en de aardappelen zijn heel goed uitgevallen: groot en gaaf en ze smaken prima.
We hebben dit jaar een kleiner deel van de moestuin gebruikt dan andere jaren en dat is goed bevallen: beter iets minder groente maar wel het overzicht, dan de hele zomer tegen de klippen op wieden.
De eerste pruimenbomen zijn leeg, daar is heel veel afgekomen. De volgende bomen moeten nog beginnen maar voor nu tussendoor hebben we bramen in overvloed en de hazelnoten beginnen ook al te vallen. We kunnen de voorraadkasten dus goed volstoppen!
Schepje snippers?
2013/07/23 01:11:36
Samen scheppen, ja gezelligVan de bomenhakdag lagen er nog prachtige snippers bij de walnotenboom. Die konden we wel gebruiken in de bloementuin, dachten we. Dus een nieuw project was geboren: sommigen maakten in de bloementuin een plek voor de snippers (onkruid weg) en anderen gingen de snippers halen.
Wat daarbij weer bleek (we zien het wel vaker) is dat onze KEIen elkaar ook weer begeleiden: ze gaan elkaar helpen, ze motiveren elkaar en ze voelen zich echt verantwoordelijk voor het gezamenlijke resultaat.
Kanjers, om met mevrouw Terpstra te spreken!
Hoe langer het duurt...
2013/05/16 19:19:00
Appelbloesem... des te mooier het is!

De bloesem was best laat dit jaar (gek genoeg is het blad wel gewoon op tijd, dat is niet later dan vorige jaren). Maar begin mei barstten bij ons met luid gekraak de knoppen en terwijl ik dit schrijf heeft alleen de appel nog bloemen over.

Met de nieuwe camera is het een groot plezier om die bloesem te fotograferen. Netjes zoals het hoort: haarscherpe bloesem en dan een vage achtergrond, dat lukte met de minicamera eigenlijk nooit!

Bijen zien we veel te weinig, lijkt het, maar bij de pruimen, de kersen en de bessen wemelt het nu van de babyvruchtjes, dus ik denk dat de bijen hier in camouflagepakjes komen bestuiven,,,
Perenbomen
2013/05/16 18:11:51
Daar staan ze dan!Van iemand die de boomgaard wegdeed kregen wij het aanbod om een paar perenbomen te komen halen. Geweldig, we hebben plek voor minstens 20! We moesten ze op stel en sprong komen halen, want de dragline zou ze op de kar zetten - toen hadden we natuurlijk achteraf gezien al nattigheid kunnen voelen....
Maar goed, een trekhaak geleend, een kar gehuurd en naar de boomgaard. Daar bleken zulke perenbomen per stuk ruim driehonderd kilo te wegen, er pasten er twee op de kar... Dat was wel even wat anders dan de tuincentrumboompjes waarvan je er twee onder elke arm kunt nemen!
Met veel moeite hebben we er vier mee kunnen nemen, en met nog heel veel meer moeite hebben we die de dag erop netjes kunnen planten. Maar nu staan ze er dan ook prachtig bij en ze hebben inmiddels gebloeid, dus we hopen op eigen peren dit jaar!
Dank aan alle stagiaires, auto-uitleners, draglinebestuurders, kuilengravers en natuurlijk vooral aan Marlies, die ze weg wilde geven en aan Annemieke, die aan ons dacht!
Leeg
2013/03/13 11:45:39
Lege mesthoop...Leeg terugrijdenDe compost uit de mesthoop ligt weer te wachten op het tuinseizoen - nog even frezen en we kunnen beginnen!
40 bakjes zijn er met de trekker naar achteren gereden.
Het leuke daarvan is dat die trekker natuurlijk leeg weer terugmoet... Nou ja, leeg?
Plakoksel!
2013/01/01 16:44:06
Behulpzamen brandweer!Bij de eerste storm van dit jaar woei de helft van onze mooie kronkelwilg om, dwars over de Bommelweg!
De helft die bleef staan, zag er ook zwakjes uit en die zou bijna zeker op ons huis landen.
Gelukkig kwam de brandweer er snel bij en hebben hem voor ons omgezaagd (we durfden er zelf niet meer in omdat hij zo wiebelde).
Vanaf hier nogmaals dank an de dame en heren!

Intussen hebben geleerd dat de wilg last had van een plakoksel. Dat ontstaat wanneer een zijtak te dicht kangs de stam omhoog loopt: er komt dan wat rommel tussen de stam en de tak, daar gaat een soort wildgroei optreden en de tak groeit zichzelf dan van de boom af. Als je het eenmaal weet, dan zie je het overal, dus we gaan van de winter het hele erf eens langs om alle plakokseltakken eraf te zagen...
Mosterd
2012/09/26 11:38:58
Een kruiwagen vol mosterd!Net als vorig jaar hadden we weer mosterd gezaaid. Maar omdat we dit jaar veel beter hebben opgelet, was de oogst wel vier keer zoveel: een enorme kruiwagen vol!
Dan heb je nog lang geen mosterd hoor! Want die mosterdzaadjes zitten met zijn viertjes in een peultje. Die peultjes moet je (als ze gedroogd zijn) een beetje stukrollen, dan springen de zaadjes eruit. Een geduldwerkje, maar wel heel gezellig als het regent en de radio er lekker bij aanstaat. De eerste regendag hebben we er nu opzitten en dat leverde een halve jampot mosterdzaad op.
Lekker voor in de augurken, maar om eens te proberen hoe dat moet hebben we ook een eierdopje mosterd gemaakt: zaadjes in de vijzel, scheutje azijn erover en stampen maar. Het was lekker, al was hij voor sommigen iets te pittig.
Vakantie in de tuin
2012/08/06 13:38:35
Zure bommenHeerlijk hoor, zomervakantie! Dan doen wel het noodzakelijke (dieren voeren, grasmaaien en zo) maar proberen we toch zoveel mogelijk vrij te zijn.
Dan 'vergeet' je weleens naar de moestuin te lopen, natuurlijk! En als je er dan wel weer bent, dan blijkt elke keer dat alles in de vakantie gewoon doorgroeit: reuzenaugurken en courgettes, onkruid dat de boontjes omsingelt, en heel veel prachtige bloemen!
We hebben een nieuwe (deel)oplossing: als we de paden gewoon laten begroeien, dan kunnen we ze maaien met de grasmaaier. Die paden maken we dan lekker breed (is er meteen wat minder tuin) zodat we overal goed bijkunnen...
Dus in plaats van met hark en schoffel zie je ons nu wat vaker met maaier en strimmer naar de tuin lopen.
En het ziet er meteen al véél beter uit...
Boomgaard
2012/03/27 13:35:37
Ravage in de boomgaardHoe van het één het ander komt....
We wilden met NL Doet een hakselaar huren. Dan is het wel slim als je alles wat je wilt snoeien klaar hebt, anders zit je wéér met takken!
Dus de Els gesnoeid die in de hazelaar groeide. Daardoor krijgt de walnoot veel meer licht, en dat wilden we graag. Maar een grote tak van de Els landde in de oude kersenboom, die prompt afbrak.
Idee: nu kunnen we rond die stomp mooi de konijnenberg bouwen, die we al een poosje op ons verlanglijstje hebben staan. Maar wat moeten we dan met die geiten, die overal doorbreken? We konden er niets op verzinnen, tot we bedachten dat we de geiten ook in de geitenwei kunnen laten. Dan knabbelen ze niet meer aan de wagen, kan het dranghek weg, hoeven we van de konijnenberg geen fort te maken... Alleen maar voordelen (behalve voor die arme geiten, maar die hebben het nu nog steeds beter dan de meeste van hun collega's!).
Maar als de boomgaard weer geitenvrij is, dan kunnen we er ook jonge bomen kwijt! En laat de Lidl ze nou net in de aanbieding hebben, dus twee miniperen en een appelboompje staan nu te wachten tot ze groot genoeg zijn om ook fruit te dragen...
Allemaal de 'schuld' van NL Doet!
Mesthoop
2012/03/27 13:25:50
De laatste loodjes!De mesthoop is weer leeg: alle mest van vorig jaar (tot augustus) hadden we omgeschept en het heeft de hele winter lekker liggen composteren. Met de trekker hebben we het meeste naar de moestuin gesleept en het laatste beetje ging met kruiwagentjes tegelijk naar de bloementuin.
Zwaar werk, maar elke dag een klein stukje maakt dat het na een maandje wel helemaal klaar is, en dat geeft voldoening. We hebben het leeghalen dan ook gevierd met de eerste echte BBQ van het jaar!
Volgend jaar zal het een stuk minder werk zijn, we hebben veel minder mest nu we nog maar één stal gebruiken, en daar zijn we niet rouwig om!
Lege tuin
2012/01/30 14:53:16
Prachtige spruitenDe moestuin is inmiddels gefreesd, nét voor de vorst dus hopelijk vriest het nog lekker stuk.
Daarvoor was het wel nodig om alle laatste restjes van het land te halen: een paar kilo mooie prei, prachtige spruiten, een beetje aangevreten worteltjes en het zielige plukje boerenkool.
Ook de paksoi, die zichzelf geweldig had uitgezaaid en mooi gegroeid was, moest eraan geloven en omdat die helaas moeilijk te bewaren is hebben de kippen en de konijnen er enorm van gesmuld!
Walnotenolie
2011/12/29 15:52:44
Oliemolen in gebruikVan ons laatste kistje walnoten (we hebben goed verkocht dit jaar) gaan we notenolie maken. Dat is namelijk een ideaal product voor koude en natte winterdagen: Je gaat dan gezellig met z'n allen om de tafel zitten en iemand kraakt de noten. De volgende zoekt de schilletjes eruit en maakt de noten fijn. Nummer drie stopt de noten in de trechter van de molen en nummer vier draait aan de zwengel...
Omdat de buis waar de noten doorheen geperst wordt verhit wordt met een vlammetje, stroomt de olie er dan uit. Het schijnt dat je in een paar uur twee liter olie kunt persen, maar wij hadden onze eerste ochtend pas 2 deciliter. En dat moet je dan nog laten bezinken, zodat er ruim 1 deciliter overblijft.
Rijke oliebaronnen zullen we dus voorlopig niet worden, maar we verwachten binnenkort de eerste flesjes in de winkel te hebben.
Kerstsfeer
2011/12/29 15:47:04
De kerststukjes van 2011We hadden bedacht dat we iets anders zouden gaan maken, maar op een woensdagmiddag was iedereen opeens aan kerststukjes toe.
En waarom ook niet? Het tuincentrum heeft prachtige spulletjes en omdat we het dit keer stap-voor-stap hebben gedaan konden we best trots zijn op de eindproducten!
Misschien dat we er volgend jaar ook een paar maken voor de verkoop...
Blad harken
2011/12/29 14:11:56
Blad vegen en vasthoudenHet blad viel erg laat, dit jaar, tot half november bleef het aan de bomen zitten. En het meeste blad hoeven wij helemaal niet op te vegen, want de geitjes hebben het al binnen voordat wij in de buurt komen...
Maar één keer per jaar, als alle hazelnotenblaadjes op de grond liggen, dan moeten wij er ook aan geloven en harken we net zolang tot het gras weer te zien is.
Dan moet je goed opassen, dat je blaadjes niet uit de kruiwagen waaien, en daarom had Lisette bedacht dat we er om beurten op konden gaan zitten. Werkte goed, en het zorgde ook voor een hoop schik!
Bollen
2011/11/30 10:15:05
200 bloembollen!We werden verrast met 100 narcissen en ruim 100 tulpenbollen. Maar waar kun je die veilig planten zodat de varkens ze niet opgraven en de geiten of paarden de blaadjes niet opeten? Natuurlijk wilden we ze wel ergens hebben waar we er goed van kunnen genieten!
We hebben ze langs de bak geplant, op flinke afstand zodat de paarden ze ook vanuit de bak niet te pakken kunnen krijgen (hopen we).
Over een maand of vier weten we of het allemaal goed gelukt is, we kunnen bijna niet wachten!
We oogsten maar door...
2011/10/10 11:42:44
Emmers vol walnoten!Oogst van de dag!Het oogsten is hier nog lang niet afgelopen! De eerste spruitjes smaakten goed, en nu hebben we paksoi die niet is doorgeschoten! De laatste spekbonen, de laatste komkommer, nog een paar handjes augurken en natuurlijk nog volop courgette - die is niet te stuiten!
Daarnaast is het nu tijd om de sierkalebassen en de pompoenen te verkopen, want we hebben een flinke opbrengst. En we rapen elke dag een emmertje walnoten, want als we daar niet vlug genoeg bij zijn dan eten de geieten ze allemaal op. Er ligt dus al een hele berg te drogen!
Ook in de bloementuin is het nog gezellig: de rozen zaten vol luis (ik dacht dat het daar al te koud voor was, maar nee) en er bloeit nog van alles. Juist als het zo bijna winter wordt, genieten we extra: elke keer dat je in de zon zit kan per slot wel de laatste keer dit jaar zijn...
Hoe doe je dat nou?
2011/09/21 23:21:01
Vanaf de zomervakantie wordt er gewiedNa het plukken samen doppenHoe kweek je nou toch van die lekkere, malse boontjes? Het is ons weer gelukt, dit jaar, maar wat hebben we ervoor gedaan? De grond is losgemaakt met de frees en stevig bemest. Daarna hebben we paadjes gemaakt zodat we er goed bij zouden kunnen. Vóór het zaaien hebben we touwtjes gespannen (voor de stambonen) en stokken geplaatst (voor de stokbonen natuurlijk!). Voor de leek: stambonen groeien op hun eigen stam en hoef je niet te helpen, en stokbonen klimmen in een stok.
Toen hebben we gezaaid – en voor de stokbonen hebben we nóg twee keer gezaaid, want die kwamen niet op!
Dan ben je er nog niet: eerst regelmatig schoffelen langs de touwtjes en tussen de stokken, ongeveer elke week. In de zomervakantie hebben we dat niet gered, dus na de zomervakantie moesten we flink wieden. De beloning waren kilo’s boontjes, en ook dat oogsten was weer een mooi werkje!
333 Totaal items 1  2  3  4  5  ...  17 

<< Alle categorieën
Zus en zo
Mens en dier
Bloem en plant
Mei, 2009
Juni, 2009
Augustus, 2009
September, 2009
Oktober, 2009
November, 2009
December, 2009
Januari, 2010
Februari, 2010
Maart, 2010
April, 2010
Mei, 2010
Juni, 2010
Juli, 2010
Augustus, 2010
September, 2010
Oktober, 2010
November, 2010
December, 2010
Januari, 2011
Februari, 2011
Maart, 2011
Mei, 2011
Juni, 2011
Augustus, 2011
September, 2011
Oktober, 2011
November, 2011
December, 2011
Januari, 2012
Februari, 2012
Maart, 2012
April, 2012
Juni, 2012
Augustus, 2012
September, 2012
November, 2012
Januari, 2013
Februari, 2013
Maart, 2013
Mei, 2013
Juli, 2013
September, 2013
Oktober, 2013
November, 2013
December, 2013
Januari, 2014
Februari, 2014
Juni, 2014
Juli, 2014