Het Weblog van KEI
Lees alles vanaf 2008
Weblog

RSS
Hoefzweer
2012/03/27 13:28:30
Weken in de Biotex...'s Morgens liep Blacky een klein beetje kreupel, dus we hoopten nog dat ze zich verstapt had en dat het wel over zou gaan. 's Middags weigerde ze nog een stap te verzetten, ze had zoveel pijn dat we de dierenarts maar naar haar toe lieten lopen in plaats van andersom.
Het bleek een hoefzweer te zijn. Dus een dosis antibiotica, zweer opengemaakt en vervolgens elke dag even weken in de Biotex. Hier staat ze dan...
Mesthoop
2012/03/27 13:25:50
De laatste loodjes!De mesthoop is weer leeg: alle mest van vorig jaar (tot augustus) hadden we omgeschept en het heeft de hele winter lekker liggen composteren. Met de trekker hebben we het meeste naar de moestuin gesleept en het laatste beetje ging met kruiwagentjes tegelijk naar de bloementuin.
Zwaar werk, maar elke dag een klein stukje maakt dat het na een maandje wel helemaal klaar is, en dat geeft voldoening. We hebben het leeghalen dan ook gevierd met de eerste echte BBQ van het jaar!
Volgend jaar zal het een stuk minder werk zijn, we hebben veel minder mest nu we nog maar één stal gebruiken, en daar zijn we niet rouwig om!
Paardenwerk
2012/02/26 12:24:32
Eerste rondjeScheppen maar!Met de paarden in de bak in plaats van in de stal hebben we elke dag een half uurtje poepscheppen op het programma staan. Want in zo'n klein eruimte is het extra belangrijk dat we de zaak goed schoonhouden, zodat we ziekten en worminfecties kunnen voorkomen. Het is grappig om te zien hoe bijna alle deelnemers als ze voor de eerste keer meehelpen mopperen dat het vies is, en dan na vijf minuten toch wel enthousiast worden, omdat het eigenlijk helemaal niet stinkt en omdat het zo lekker schoon wordt!
Het is ook goed voor iedereen om te beseffen dat je, als je wilt genieten van een ritje op een paard of met de kar, dan ook verantwoordelijk bent voor een goede verzorging van de dieren!
Pindakaasblok
2012/02/26 12:18:28
PindakaasblokBij een bezoek aan het vogelpark de Paay in Beesd zagen we een leuk nieuw voersysteem: een blok hout waar je gaten in boort zo groot als een waxinelichtje, met daaronder een kleiner gat waar je een zitstokje in slaat. Als je het blok ophangt en de grote gaten volstopt met pindakaas, dan komen de mezen op het stokje zitten en eten de pindakaas eruit.
We hebben het geprobeerd, en het duurt wel ruim een week voordat die suffe mezen het systeem doorhebben, maar dan wordt er ook goed van de pindakaas gesnoept!
Dankzij de vast boormachine die we van zwager Theo hebben gekregen, kunnen onze deelnemers de blokken eenvoudig maken (en ze vinden het leuk ook), dus we hopen dat we er veel verkopen.
Ze kosten één Euro per stuk en liggen in het winkeltje, maar natuurlijk kunnen ze ook per mail besteld worden!
Luilakken!
2012/02/26 12:12:09
Rooske ligt er lekker bijWat een groot hoofd, eigenlijk!Het zal wel door het warmere weer komen, maar de laatste weken liggen onze paarden veel meer dan anders. Blacky knapt af en toe liggend een uiltje, Goody ligt regelmatig als een dood veulen in de bak, maar onze kampioen-snurker is toch wel Roaske.
En het blijft ons toch ontroeren, als zo'n groot en geweldig paard vol vertrouwen blijft liggen en zich zó ontspannen laat aaien en bekijken.
Rond de rand van de bak hebben we honderden tulpen en narcissen geplant (kijk maar bij 30 november) en die waren we al weer helemaal vergeten. Maar ook zonder onze aanmoediging kunnen die bollen het aan: nu zien we opeens overal kopjes omhoog komen!
Mest en zo
2012/02/26 11:51:40
Twee mooie compostbakkenDe strenge vorst kwam ons reuzegoed uit: we konden een flink deel van de compost uit de mesthoop (dat is mest die vanaf september vorig jaar heeft liggen composteren) naar de moestuin rijden zonder in de blubber te zakken. De rest van de compost gaat naar de bloementuin, en we hebben twee bakken gemaakt van een kubieke meter die we ook volstoppen. In die bakken kan de compost nog wat verder rijpen en dan heb ik volgend jaar perfecte potgrond (hoeven dus ook niet meer te kopen!).
Vorige jaren was het altijd haasten in de mesthoop: die was in februari zo vol met nieuwe stalmest dat de oude er echt uit móest. Dit jaar hebben we het veel makkelijker, omdat we maar één stal mesten hebben we helemaal geen ruimtegebrek!
Dieren update
2012/02/26 11:45:52
JazzBorisHet slechte nieuws maar eerst: Cecilia, het schattige kipje dat onze haan Brutus in november letterlijk had opgescharreld, begon te kukelen en bleek een haan te zijn! Helaas hadden we te laat in de gaten dat ze vochten en is Brutus in de strijd gebleven. Cecilius zit nu dus alleen in het hanenhok - hij is prachtig maar hij valt op dit moment zelfs mensen aan!
Katrien legt prachtige eitjes, en we hebben nu een manier verzonnen om de varkens daarvan weg te houden, dus we hopen dat ze gaat broeden. Het zou dit voorjaar trouwens wel wat druk kunnen worden op het erf, want Donald springt niet alleen op Katrien, maar hij zorgt dat alle vrouwtjeseenden op het erf aan de beurt komen.
Boris, de Berner Sennen die je hiernaast ziet, heeft in de voorjaarsvakantie bij ons gelogeerd. Jammer dat hij al weer weggaat, het was erg gezellig met Boris.
Jazz, het konijntje op de foto, en Scott (ook een konijntje) zijn nieuw op het erf. We hebben ze gekregen van Stal Vos. Jazz is een schatje, maar Scott is (nog) een vechtkonijn. Ach, dat was Lila ook toen we haar kregen en ook dat kwam goed...
Afscheid
2012/02/26 11:30:12
Spareribs als galgenmaalTaart van BrahimPer 1 februari is onze 'oudste' hulpboer vertrokken. Hij vond het na vier jaar bij ons toch tijd om zich fulltime op de schapen te richten. We wensen hem natuurlijk veel succes!
23 februari at Brahim zijn galgenmaal: zijn stage van 1 jaar zit erop en hij is op zoek naar een nieuwe stageplek. Hij heeft hier veel geleerd em een leuke tijd gehad!
Beide heren worden gemist en we hopen ze op open dagen, feestjes en dergelijke weer te zien.
IJspret
2012/02/26 09:59:41
Skelter op het ijsVoorzichtig proberen!Eindelijk begon de winter dan serieus te worden en kon er geglibberd worden op de kikkerpoel, Niet iedereen durft dat dat even goed, maar bijna allemaal hebben ze wat wankele stapjes gezet.
Min 20 bleek zelfs voor ons een beetje teveel van het goede: Cupido moest een dekentje om, we moesten een petroleumstel in de WC neerzetten en het water in de schuur is een week bevroren geweest (maar gelukkig is er niets kapot gevroren...).
Gelukkig hadden we de hele inhoud van de kas op tijd het huis in gesleept, dus op het plantengebied zijn er alleen een hoop aardbeienplanten waarvan we nog niet zeker weten of het weer goed komt.
Kinderfeestje
2012/01/30 15:00:57
Eindelijk weer een kinderfeestje! 7 dames en heren hebben zich goed vermaakt, met taartversieren, een speurtocht met veel verschillende opdrachten, lekkere frietjes en een klein beetje discodansen toe.
Behalve de speurtocht hebben we ook sieraden maken, een knutselprogramma of een kookprogramma (taart, chips, soep), dus ook voor een kinderfeestje kun je bij ons alle kanten op!
Zwempret
2012/01/30 14:57:06
Donald en Katrien zijn gek op water, maar ze zijn niet erg dapper. In het begin liep ik elke morgen met hun bakje voer voor ze uit, helemaal naar de kikkerpoel zodat ze daar konden zwemmen.
Maar ze vinden het daar toch maar eng, en ver, en misschien gewoon een beetje te diep... In elk geval komen ze altijd in no-time terug om vlak achter het bruine hek te zitten.
En dan hebben ze even later natuurlijk weer trek in water, en duiken ze bijvoorbeeld in de drinkbak van de paarden...
Lege tuin
2012/01/30 14:53:16
Prachtige spruitenDe moestuin is inmiddels gefreesd, nét voor de vorst dus hopelijk vriest het nog lekker stuk.
Daarvoor was het wel nodig om alle laatste restjes van het land te halen: een paar kilo mooie prei, prachtige spruiten, een beetje aangevreten worteltjes en het zielige plukje boerenkool.
Ook de paksoi, die zichzelf geweldig had uitgezaaid en mooi gegroeid was, moest eraan geloven en omdat die helaas moeilijk te bewaren is hebben de kippen en de konijnen er enorm van gesmuld!
Eerste snipperdag
2012/01/09 15:51:50
Even uitblazen op de tribuneMet z'n twaalven gingen we 4 januari op stap, naar het Sportiom in Den Bosch. Eerst schaatsen tot onze benen er pijn van deden (de goede schaatsers hebben tikkertje gespeeld, daar wordt je ook lekker moe van!) daarna de frietjeslunch en tenslotte zwemmen en van de geweldige glijbanen.
Het was een geslaagde dag, hoewel het in het zwembad eigenlijk iets te druk was - een volgende keer gaan we daar niet meer in de vakantie naar toe.
22 februari is de volgende snipperdag - misschien doen we dan een activiteit op het erf. Iemand een goed idee?
Nat begin
2012/01/09 15:45:11
Hoog water in de poelWat we andere jaren in november hadden, dat hebben we nu in januari, en met een beetje rente erbij: Water!
De kikkerpoel leek even helemaal vol te komen, en dat zou vervelend zijn want dan wordt de hele wei een zwembad, maar gelukkig is het zover niet gekomen, en droogt het inmiddels al weer wat.
Kerstspel
2011/12/29 16:18:41
SnoepjesganzenbordWij vinden het zo af en toe (en ook met kerst) leuk om met z'n allen een spel te spelen. Maar niet alle deelnemers kunnen zich gemakkelijk concentreren, of op hun beurt wachten, of de aandacht erbij houden. Daarom hebben we zelf een spel bedacht, dat steeds opnieuw gemaakt of gespeeld kan worden en dat in elk geval bij ons ruim een uur speelplezier geeft.
Het gaat als volgt:
Zorg voor verschillende snoepjes, in totaal ongeveer 15 per deelnemer. Zorg ook voor een groot stuk papier, stiften, een grote dobbelsteen en flinke pionnen, bijvoorbeeld flessen, glazen of zelfgeknutselde poppetjes.
Teken op het vel papier een ganzenbordspel, met net zoveel rondjes als je leuk vindt. Schrijf bij een deel van die rondjes een opdracht, bijvoorbeeld "geef een snoepje aan je linkerbuurman", "hinkel een rondje om de tafel" of "doe een eend na". Vervolgens mag iedere speler in drie veldjes zijn of haar naam zetten.
Nu is het spel klaar. Elke speler krijgt vijf snoepjes, de rest van de snoepjes komt op het laatste speelveld te liggen. Wie het hoogst gooit mag beginnen. 
De winnaar van het spel is degene die de meeste snoepjes heeft op het moment dat de eerste deelnemer op het laatste veld komt (en die deelnemer krijgt alle snoepjes die nog in de pot zitten erbij).
Kom je op een veld met een opdracht, dan krijg je een snoepje uit de pot als je de opdracht hebt uitgevoerd.
Kom je op een veld waar iemand anders zijn naam op heeft gezet, dan moet je die persoon één snoepje 'huur' betalen, maar: alleen als die persoon je er om vraagt (deze regel maakt dat je ook op moet letten als je zelf niet aan de beurt bent...).
Veel plezier! 
Walnotenolie
2011/12/29 15:52:44
Oliemolen in gebruikVan ons laatste kistje walnoten (we hebben goed verkocht dit jaar) gaan we notenolie maken. Dat is namelijk een ideaal product voor koude en natte winterdagen: Je gaat dan gezellig met z'n allen om de tafel zitten en iemand kraakt de noten. De volgende zoekt de schilletjes eruit en maakt de noten fijn. Nummer drie stopt de noten in de trechter van de molen en nummer vier draait aan de zwengel...
Omdat de buis waar de noten doorheen geperst wordt verhit wordt met een vlammetje, stroomt de olie er dan uit. Het schijnt dat je in een paar uur twee liter olie kunt persen, maar wij hadden onze eerste ochtend pas 2 deciliter. En dat moet je dan nog laten bezinken, zodat er ruim 1 deciliter overblijft.
Rijke oliebaronnen zullen we dus voorlopig niet worden, maar we verwachten binnenkort de eerste flesjes in de winkel te hebben.
Kerstsfeer
2011/12/29 15:47:04
De kerststukjes van 2011We hadden bedacht dat we iets anders zouden gaan maken, maar op een woensdagmiddag was iedereen opeens aan kerststukjes toe.
En waarom ook niet? Het tuincentrum heeft prachtige spulletjes en omdat we het dit keer stap-voor-stap hebben gedaan konden we best trots zijn op de eindproducten!
Misschien dat we er volgend jaar ook een paar maken voor de verkoop...
Slaapplekken
2011/12/29 15:42:31
Patty slaapt bij de berenWie zit daar in het stalletje?Nu het wat kouder en natter wordt is het extra belangrijk dat iedereen een goed slaapplekje heeft. Hiernaast zie je hoe we de lekkage in een geitenstalletje oplossen (en zelf meteen even testen of het er nu droog is). De geiten hebben nu allemaal een droog plekje.
De paarden staan - op Roos na - allemaal nog buiten. Ze hebben het nog niet koud gehad (dan zie je ze bibberen, en we gaan regelmatig controleren) en ik heb nog geen kuchje gehoord, dus voorlopig blijven ze buiten.
Patty slaapt graag in het stro bij de varkens (en de varkens zelf ook), de eenden hebben een grote stal, de kippen een stok en de konijntjes hun hokjes. En wij? Wij hebben een extra dekbedje gepakt...
Eskimo's
2011/12/29 15:37:28
Eten met handschoenen?Het eskimothema zit erop. We weten nu hoe belangrijk, licht, vuur en verhalen zijn. Én we weten hoe je met dikke handschoenen aan M&M's op kleur sorteert, of een plak koek eet met mes en vork!
Iglo's bouwen is nog niet gelukt, maar er komt nog een flink stuk winter aan, dus wie weet...
Volgend jaar weer thema's: het dagkamp en we gaan ook weer een paar losse weken één onderwerp uitdiepen. Suggesties zijn welkom!
Blad harken
2011/12/29 14:11:56
Blad vegen en vasthoudenHet blad viel erg laat, dit jaar, tot half november bleef het aan de bomen zitten. En het meeste blad hoeven wij helemaal niet op te vegen, want de geitjes hebben het al binnen voordat wij in de buurt komen...
Maar één keer per jaar, als alle hazelnotenblaadjes op de grond liggen, dan moeten wij er ook aan geloven en harken we net zolang tot het gras weer te zien is.
Dan moet je goed opassen, dat je blaadjes niet uit de kruiwagen waaien, en daarom had Lisette bedacht dat we er om beurten op konden gaan zitten. Werkte goed, en het zorgde ook voor een hoop schik!
333 Totaal items 1  ...  4  5  6  7  8  ...  17 
Zus en zo
Mens en dier
Bloem en plant
Mei, 2009
Juni, 2009
Augustus, 2009
September, 2009
Oktober, 2009
November, 2009
December, 2009
Januari, 2010
Februari, 2010
Maart, 2010
April, 2010
Mei, 2010
Juni, 2010
Juli, 2010
Augustus, 2010
September, 2010
Oktober, 2010
November, 2010
December, 2010
Januari, 2011
Februari, 2011
Maart, 2011
Mei, 2011
Juni, 2011
Augustus, 2011
September, 2011
Oktober, 2011
November, 2011
December, 2011
Januari, 2012
Februari, 2012
Maart, 2012
April, 2012
Juni, 2012
Augustus, 2012
September, 2012
November, 2012
Januari, 2013
Februari, 2013
Maart, 2013
Mei, 2013
Juli, 2013
September, 2013
Oktober, 2013
November, 2013
December, 2013
Januari, 2014
Februari, 2014
Juni, 2014
Juli, 2014