Het Weblog van KEI
Lees alles vanaf 2008
Weblog

RSS
Plan mesthoop
2013/05/16 17:44:00
Onze mesthoop is niet vies. Laat niemand dat van ons denken, hij geurt naar rozen en de compost die eruit komt is prima.
Maar uit een mestbult komt vocht (gier, eigenlijk) en als je je mestbult dan jarenlang niet verplaatst, dan komen er stinkende plassen omheen te staan, omdat de grond verzadigd raakt. Vandaar dat we toch bedachten dat we de mesthoop met een bodem met afvoer willen uitrusten. Eerst (vorig jaar) een plan gemaakt en een vergunning gevraagd. Kregen van een heel vriendelijke ambtenaar écht het advies om er niet te moeilijk over te doen.
Toen de halve mesthoop leeg was (we rijden altijd in het voorjaar alle mest van het jaar ervoor eruit) dachten we te beginnen. Beton besteld en het plan nog ietsjes bijgesteld.
De vrijwilliger die opperhoofd mesthoop was kreeg een andere baan. Plan maar weer bijgesteld, we doen het toch in één keer en laten de mest die er nu nog inligt door een loonwerker weghalen. Dat maakt de klus te overzien en geschikt voor de meivakantie. Maar ja, toen zou Frank eerst geen opdracht meer hebben, en vervolgens juist weer wel, dus de meivakantie hebben we echt een beetje vakantie gehouden. En de mesthoop? Dat doen we op een mooie zomerse dag een keer met een flinke groep werkers!
Jeuk!
2013/03/13 11:50:11
Poetsen maar!De paarden beginnen hun wintervacht te laten vallen en dat kriebelt, dus ze genieten er echt van als we ze een poetsbeurt komen geven.
Op de foto zie je Cupido en GoodFellow, onze ruinen. Goody was toch een hengst zou je denken? Nu niet meer!
Wij hebben niet genoeg tijd en kennis in huis om Goody goedgekeurd te krijgen als dekhengst, dus is hij nu een ruin. Het grote voordeel daarvan is dat alle paarden deze zomer in één kudde mogen grazen en de mannen niet meer apart hoeven te staan.
Leeg
2013/03/13 11:45:39
Lege mesthoop...Leeg terugrijdenDe compost uit de mesthoop ligt weer te wachten op het tuinseizoen - nog even frezen en we kunnen beginnen!
40 bakjes zijn er met de trekker naar achteren gereden.
Het leuke daarvan is dat die trekker natuurlijk leeg weer terugmoet... Nou ja, leeg?
Handen wassen
2013/03/13 11:42:24
Handen wassenAls je veel buiten werkt, dan krijg je vieze handen! Margriet weet daar wel wat op: ze heeft onze deelnemers een cursus handenwassen gegeven.
Eerst een grondige instructie (waarom moet je je handen wassen), daarna de ringen af en de mouwen opstropen en stap voor stap het wassen voorgedaan: eerst water, dan zeep, tussen je vingers, vergeet je duim niet, óók je polsen....
Het was een heel gespetter! Daarna met een doekje je handen afdrogen en met dat doekje ook de kraan weer dichtdraaien.
Alle deelnemers zijn geslaagd voor de cursus en hebben een certificaat gekregen, en sommigen hebben de dagen erna wel zes keer hun handen gewassen!
Feestjes
2013/02/06 12:05:57
Lekker met z'n allen aan de slag!Het bosje bij de moestuin en de wilgen bij de kikkerpoel waren al heel lang niet gesnoeid en de bomen waren zo hoog geworden dat het inmiddels een klus voor ervaren bosbouwers was.
Gelukkig vonden we er een paar bereid om 3 februari met ons een bomenkapdag te houden; met een man of vijftien hebben we heerlijk gezaagd, gesleept en gehakseld en nu is er weer licht in de moestuin en staan er een paar mooie knotwilgen naast de kikkerpoel.
Dank zij de hulp en de hakselaar van Ton en Richard (van camping Zennewijnen) was alles dezelfde dag nog opgeruimd en hebben we een prachtige berg snippers die we straks in de tuinen kunnen gebruiken.
Allemaal geweldig bedankt, we vonden het een heerlijke dag!
Er is weer gegleden
2013/02/06 12:03:32
Onze sterren dansen op het ijs!De elfstedentocht zat er (nog?) niet in, maar het heeft toch even goed gevroren. Heerlijk, de paardjes konden weer in de wei en de geitjes konden ook weer naar buiten. Die stakkers hebben we op stal moeten zetten omdat hun wei zo blubberig was dat ze er hoefontstekingen van kregen.
Van ons mag het nog een poosje gaan vriezen - dan gaan onze sterren dansen op het ijs, onze dieren lekker buiten spelen en dan kunnen we de compost mooi naar de moestuin brenegn zonder dat we het hele land stukrijden. Zou het er nog inzitten?
Weer of geen weer ?
2013/02/06 11:51:22

We zijn lekker op stap geweest, deze winter: regelmatig met de honden naar het Vuadapark, naar Neerijnen of wandelen langs de Waal. Zolang het niet regent zijn wij buiten!
Regent het wel, dan kunnen we voor een leuke snipperdag terecht in Wamelland, en met de werkers gaan we dan graag uitgebreid boodschappen doen - moet ook gebeuren en we zijn tenminste droog.
Binnen is er gelukkig ook van alles te doen: knutselen, kaarten maken, pindaslingers maken, de lunch voorbereiden of gewoon schoonmaken en opruimen - genoeg om ons bezig te houden tot het zonnetje er weer doorheen piept!
Koud!
2013/01/01 16:45:31
Op zoek naar warme plekjes...Sprokkelkatjes, noemen ze die kittens die erg laat in het jaar geboren worden. Meestal zijn we wat kleiner en zwakker dan de vroegere kittens.
Onze Ouzo, de zwart-met-witte is goed bezig zijn achterstand nu in te lopen, maar Pip blijft een klein poezenmeisje.
Pip heeft het eigenlijk altijd koud. Maar ze weet daar handig mee om te gaan: ze zit graag op schoot of op een fleecedekentje op de bank. Als ze bij je zit zoekt een stukje blote-mensen-huid, ze kruipt graag in je nek en als dat mag helemaal onder je trui.
En als er nu echt helemaal geen warm mens te vinden is? Dan zoekt ze zelf een goede poezencouveuse... tegen de deur van de vaatwasser aan, in de vensterbank boven de verwarming of op een lekker warme laptop.
Plakoksel!
2013/01/01 16:44:06
Behulpzamen brandweer!Bij de eerste storm van dit jaar woei de helft van onze mooie kronkelwilg om, dwars over de Bommelweg!
De helft die bleef staan, zag er ook zwakjes uit en die zou bijna zeker op ons huis landen.
Gelukkig kwam de brandweer er snel bij en hebben hem voor ons omgezaagd (we durfden er zelf niet meer in omdat hij zo wiebelde).
Vanaf hier nogmaals dank an de dame en heren!

Intussen hebben geleerd dat de wilg last had van een plakoksel. Dat ontstaat wanneer een zijtak te dicht kangs de stam omhoog loopt: er komt dan wat rommel tussen de stam en de tak, daar gaat een soort wildgroei optreden en de tak groeit zichzelf dan van de boom af. Als je het eenmaal weet, dan zie je het overal, dus we gaan van de winter het hele erf eens langs om alle plakokseltakken eraf te zagen...
Pompoenen
2012/11/07 11:59:51
PompoenenPompoenen snijden doen we elk jaar, en ze worden elk jaar mooier. Deze pompoenen zijn zelfgekweekt en uitgesneden door de woensdagmiddaggroep.
Een mooi begin van de herfst!
Poezelig!
2012/11/07 11:57:47
Eind oktober hebben we kattenopvangcentrum KEI geopend: vier zieke kittens kwamen bij ons in de warme schuur proberen beter te worden.
Melk met een spuitje, oogjes schoonpoetsen met gekookt water, heel veel knuffelen: we zijn er hardstikke druk mee en iedereen helpt mee.
Het rode poesje op de foto heeft het helaas niet gered, maar de andere drie worden elke dag sterker en zijn nu ook speels en ondeugend. En... ze eten als wolven, dus het zal wel goed komen met ze.
Het wit met zwarte katje (bovenaan de foto) hebben we inmiddels gekocht: die mag hier blijven als zijn broer en zus weer terug gaan. Ouzo heeft hij, en we hebben hem gekozen omdat hij Willem erg leuk vindt (en Willem hem)!
Woutertjes
2012/11/07 11:52:50
Twee kleine woutertjes...Begin oktober werden we verrast met twee eendenkuikens. We hebben dit jaar wel meer nestjes gehad, dan zagen we opeens een Wouter (muskaateend) met jongen rondlopen, maar helaas loopt hier zoveel 'wild' (vos, buizerd, kat) dat dat altijd maar kort duurde.
Déze Wouter liep maar haar kroost het kippenhok in, dus we hebben de kippen eruit gelaten en de kleintjes mogen hier blijven tot ze groot genoeg zijn.
Waarom het Woutertjes zijn? Wouters moeder woonde hier al toen wij hier kwamen wonen, en ze hadden ons verteld dat het mannetjes waren. De eerste lente kwamen wij erachter dat ze eieren legden, maar ja, toen heetten ze al Wouter (alledrie) !
En nu we onze Donald hebben (witte vleeseend), die heel goed begrijpt wat zoals de taken zijn van een woerd, hebben we dus kleine Woutertjes.
Snipperdag
2012/11/07 11:46:43
Knuffelen met Rick de Kikker29 september was een heel bijzondere snipperdag: we zijn op zaterdag op pad gegaan! Dat moest wel, want we hadden vrijkaartjes voor Duinrell en die moesten voor de herfstvakantie op.
We zijn nat geworden van het kijken naar de Splash, hebben geknuffeld met Rick de Kikker, zijn nog veel natter geworden in het zwembad, maar wat het weer betreft hielden we het lekker droog.
Alleskunners!
2012/09/26 12:04:07
Stratenmakers en nog meer!Behalve de vrijwilligers en stagiaires die in de groep meewerken, hebben we drie vaste vrijwilligers die hun eigen klusjes klaren.
Thekla komt om met de paarden te werken (grondwerk, trainen, verzorgen etc.) en Robin komt al een hele tijd om allerhande klusjes aan te pakken. Zo heeft hij het kippenhok verkleind, de deur van het fietsenhok vervangen en is hij al een heel eind met het schilderwerk van het huis.
Sinds kort komt zijn vriend Albert (Appie) met hem mee. Appie is reuze handig, en met zijn tweeën kunnen ze elke klus aan. Hier maken ze de kuil in de oprit recht, zodat we er met paard en wagen weer netjes uit kunnen.

DHL
2012/09/26 11:56:56
DHL bouwde ons nieuwe geitenhok!De medewerkers van DHL doen allemaal een dag per jaar vrijwilligerswerk in volunteer-week.
Vier van hen kwamen ons een dagje helpen, en dat was heel fijn: het waren handige mannen en ze konden een hoop werkjes doen waar wijzelf nou net niet zo goed in zijn.
Geert, Melvin, Dik en Arjan hebben gebosmaaierd op de moeilijke stukken, het bruine hek schoongespoten zodat het geolied kan worden en het geitenhok dat we gekregen hadden helemaal áf gemaakt. En passant is ook het zand dat al maanden op de carport lag weggekruid, dus we kunnen weer parkeren...
Mannen, ook langs deze weg nog een keer: van harte bedankt!
Fruit, fruit en pop
2012/09/26 11:51:17
Kijken naar de mozaiekenWe hebben weer enorm genoten van de fruitweken!
Eerst was er de fruitfair, erg gezellig en we hebben zelfs wat verdiend!
Daarna zijn we op woensdag de mozaieken gaan bekijken en daarna hebben we zelf fruit en groente ingeslagen voor ons eigen fruitmozaiek. Maar we zijn wel zo zuinig, dat we alleen lékker fruit uitkozen, zodat we het hele kunstwerk konden opeten!
Met de zaterdaggroep zijn we naar Appelpop geweest (Gers Pardoel) en daarna hebben we het fruitcorso bekeken. Ondanks de drukte was het heel goed te doen, omdat de mensen vriendelijk waren en niemand in de verdrukking kwam. Was er maar elke maand zo'n feest...
Nieuwe begeleiders
2012/09/26 11:47:09
Nieuwe vrijwilliger te paardRond de zomer is het altijd een beetje onrustig op het erf. Veel stages zijn afgelopen en we hebben aan het begin van de vakantie afscheid genomen van de mensen die nu op een andere plek verder gaan leren.
Nieuwe mensen nemen hun plaats in, en gelukkig hebben we dit jaar weer een paar hele goede getroffen: hiernaast zie je Lot, die als vrijwilliger helpt bij de dagbesteding en zo zorgt dat de mensen die dat willen wat vaker op een paard kunnen rijden. Ook nieuw is Marloes, die op donderdag en vrijdag stage bij ons komt lopen. Zij houdt van werken met dieren en werken in de tuin, dus wat zij gaat doen begrijpen jullie al...
Binnenkort begint Tom. Tom volgt een opleiding voor zorgboer en hij komt hier stage lopen op de woensdagmiddag en de vrijdag. Tom weet heel veel van planten en bomen (meer dan wij, dus we gaan van hem leren) en wil graag mensen begeleiden.
En dan zijn er ook nog acht (8!) jongeren die hier hun maatschappelijke stage volgen. Niet allemaal tegelijk hoor: ze komen in groepjes van 2 op de donderdag en de vrijdag.
Met zoveel begeleiders en meewerkers wordt het zeker een gezellige boel, en kunnen we het werk goed aanpakken!
Mosterd
2012/09/26 11:38:58
Een kruiwagen vol mosterd!Net als vorig jaar hadden we weer mosterd gezaaid. Maar omdat we dit jaar veel beter hebben opgelet, was de oogst wel vier keer zoveel: een enorme kruiwagen vol!
Dan heb je nog lang geen mosterd hoor! Want die mosterdzaadjes zitten met zijn viertjes in een peultje. Die peultjes moet je (als ze gedroogd zijn) een beetje stukrollen, dan springen de zaadjes eruit. Een geduldwerkje, maar wel heel gezellig als het regent en de radio er lekker bij aanstaat. De eerste regendag hebben we er nu opzitten en dat leverde een halve jampot mosterdzaad op.
Lekker voor in de augurken, maar om eens te proberen hoe dat moet hebben we ook een eierdopje mosterd gemaakt: zaadjes in de vijzel, scheutje azijn erover en stampen maar. Het was lekker, al was hij voor sommigen iets te pittig.
Archeon
2012/09/26 11:32:18
Volg de pijl!Onze laatste vakantiesnipperdag ging naar het Archeon. We hadden er prachtig weer bij, en we hebben veel gedaan: kaarsen gemaakt, met pijl en boog geschoten, gekanood in een boomstam, een roofvogelshow bekeken, gemozaiekt en een speld gemaakt...
Overal waren aardige mensen die veel konden vertellen over het leven in de romeinse tijd, de middeleeuwen en de prehistorie, zoals deze meneer hiernaast, die wel een beetje eng was, met dat zwaard door zijn lijf en die pijl door zijn hoofd...
Ook een trekker die onverwacht langskwam was even schrikken, maar verder was het een heerlijke dag!
Vakantie in de tuin
2012/08/06 13:38:35
Zure bommenHeerlijk hoor, zomervakantie! Dan doen wel het noodzakelijke (dieren voeren, grasmaaien en zo) maar proberen we toch zoveel mogelijk vrij te zijn.
Dan 'vergeet' je weleens naar de moestuin te lopen, natuurlijk! En als je er dan wel weer bent, dan blijkt elke keer dat alles in de vakantie gewoon doorgroeit: reuzenaugurken en courgettes, onkruid dat de boontjes omsingelt, en heel veel prachtige bloemen!
We hebben een nieuwe (deel)oplossing: als we de paden gewoon laten begroeien, dan kunnen we ze maaien met de grasmaaier. Die paden maken we dan lekker breed (is er meteen wat minder tuin) zodat we overal goed bijkunnen...
Dus in plaats van met hark en schoffel zie je ons nu wat vaker met maaier en strimmer naar de tuin lopen.
En het ziet er meteen al véél beter uit...
333 Totaal items 1  2  3  4  5  6  ...  17 
Zus en zo
Mens en dier
Bloem en plant
Mei, 2009
Juni, 2009
Augustus, 2009
September, 2009
Oktober, 2009
November, 2009
December, 2009
Januari, 2010
Februari, 2010
Maart, 2010
April, 2010
Mei, 2010
Juni, 2010
Juli, 2010
Augustus, 2010
September, 2010
Oktober, 2010
November, 2010
December, 2010
Januari, 2011
Februari, 2011
Maart, 2011
Mei, 2011
Juni, 2011
Augustus, 2011
September, 2011
Oktober, 2011
November, 2011
December, 2011
Januari, 2012
Februari, 2012
Maart, 2012
April, 2012
Juni, 2012
Augustus, 2012
September, 2012
November, 2012
Januari, 2013
Februari, 2013
Maart, 2013
Mei, 2013
Juli, 2013
September, 2013
Oktober, 2013
November, 2013
December, 2013
Januari, 2014
Februari, 2014
Juni, 2014
Juli, 2014